Ambrozek končí ? Skvělá zpráva pro šumavskou přírodu!

6. 9. 2006 / Ivan Brezina

Tento týden opouští úřad koaliční ministr životního prostředí Libor Ambrozek. V Národním Parku Šumava řadu let podporoval koncepci nezasahování proti kůrovcové kalamitě. Dokonce neváhal vyměnit předcházející Žlábkovo vedení parku, které se škůdcem aktivně bojovalo. Že je koncepce nezasahování "šílený experiment", si přitom nemyslel jen místopředseda senátu Petr Pithart, ale také starostové šumavských obcí a celá řada nezávislých odborníků na životní prostředí. Ekologické škody, které tím Ambrozkův úřad způsobil, odhadl například soudní znalec Ivo Vicena na osm miliard korun.

V úvahách o Ambrozkově možné motivaci nesmíme zapomenout na jeho úzké politické, personální a finanční vazby na Hnutí Duha. To se na jaře 2002 velmi aktivně zapojilo do předvolební kampaně - pokusilo se v ní zdiskreditovat ODS coby hlavního rivala Koalice. Koaliční politika naopak pro Duhu byla "na evropské úrovni". "Nezávislí občanští aktivisté" se tím změnili v politické lobbyisty.

Když se stal po volbách Ambrozek ministrem, radikálně Hnutí Duha zvýšil dotace a jejími aktivisty obsadil vrcholné posty MŽP. Náhoda, nebo odměna za odvedenou práci? Prorůstání politické a "nevládní" sféry pak postupně gradovalo. Právě v šumavské cause například Ambrozek nápadně často papouškoval argumenty Hnutí Duha a přebíral jeho "doporučení". Když například Duha v březnu 2003 vyzvala k odvolání ředitele parku Ivana Žlábka, ministerstvo na jeho křeslo vypsalo konkurz během pouhých šesti (!) dnů .

Tyto zákulisní vazby jsou teď sice konečně přetrženy, ale pro budoucnost už Libor Ambrozek navždy zůstane ?ministrem, který nechal uschnout Šumavu?. V národním parku po něm zůstávají obrovské plochy lesa zničeného kůrovcem. Ambrozkův odchod je pro šumavskou přírodu skvělou zprávou. Pokud se teď co nejdříve podaří vyměnit vedení, které na doporučení svých neoficiálních ?poradců? instaloval, šílený experiment snad bude konečně zastaven.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 6.9. 2006