Blair, jeho odchod a propaganda poradců

5. 9. 2006

Tajný plán Blairových poradců na jeho odchod z politiky neočekávaně prozrazen

V Británii vyšlo najevo, že Blairovi poradci vypracovali před časem podrobný PR plán na Blairův odchod z premiérského místa a z politiky. Tento tajný dokument by v úterý prozrazen.

Je to pětistránkový dokument. Obsahuje plány na to, aby Blair odešel z politiky ve "smršti televizních a rozhlasových vystoupení" a účastnil se celostátního turné. Informace zveřejnil Daily Mirror.

Blairovi poradci tento dokument vypracovali letos na jaře, kdy jeho Blairova vláda čelila velkému množství krizí -- včetně odhalení, že Blairův náměstek John Prescott měl milostnou mimomanželskou aféru se svou sekretářkou a provozoval s milenkou sex v ministerské kanceláři při otevřených dveřích, a včetně skandálu, že nebezpeční zločinci, kteří měli být z Británie deportováni, byli namísto toho propuštěni do britských ulic.

Dokument varuje: "Čas není neomezené zboží."

Plány britských poradců vnutit Blaira pro interviewy i do dětských televizních pořadů a do televizního pořadu Songs of Praise, v němž se zpívají kostelní písně, pokračují formulací: "Musí odejít ve chvíli, kdy davy budou chtít, aby setrval. Musí se stát hvězdou, která odmítne ještě něco na závěr představení přidat. V rámci přípravy na odchod se musí zaměřit na budoucnost."

Podrobnosti prozrazeného memorandu byly zveřejněny poté, co vyšlo v pondělí večer najevo že mezi labouristickými poslanci koluje dopis, požadující od Blaira, aby odstoupil.

Dopis napsala většina z 38 labouristických poslanců, kteří byli poprvé zvolení do parlamenty v roce 2001. Akci zkoordinovali Sion Simon a Chris Bryant, dva bývalí nadšení stoupenci Tonyho Blaira.

Dopis zřejmě vznikl v reakci na Blairovo prohlášení, že na letošní podzimní výroční labouristické konferenci neoznámí, kdy hodlá odstoupit, navzdory tomu, že to od něho všichni požadují.

Avšak z prozrazeného memoranda vyplývá, že strategie a načasování Blairova odchodu z premiérské funkce je něco, čím se jeho poradci velmi intenzivně zabývají.

Když bylo memorandum prozrazeno, David Milliband, britský ministr životního prostředí, se v úterý stal prvním ministrem, který se otevřeně zmínil o časovém rozvrhu pro Blairův odchod. V rozhlasu BBC uvedl, že nemá důvodu zpochybňovat, "co se obecně ví", že Blair pravděpodobně odejde asi za rok, i když zdůraznil, že mu Blair žádné datum neřekl.

Prozrazený dokument obsahuje strategii pro Blairovo jednání s médii a pro jeho veřejná vystoupení. Cílem je zajistit, aby "si ho veřejnost pamatovala tak, jak to má být". Dokument také obsahuje apel na poradce, aby médiím poskytovali svědectví o tom, jak strašně rádi pro Blaira pracovali.

V dokumentu se praví: "Jeho skutečným dědictvím není způsob komunikace, i když ten je také důležitý, ale převaha novolabouristických idejí. Triumf blairismu."

Blair má před svých odchodem navštívit asi deset míst po celé Británii s "ikonickým významem", má navštěvovat nemocnice a školy a poskytovat rozhovory zahraničním médiím, aby se zvýšila jeho mezinárodní prestiž.

Dokument také přiznává, že bude nutno zabývat se Irákem: "Je to slon v místnosti, přiznejme si to."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 5.9. 2006