15. 10. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 10. 2001

Pětice aktivistů protestujících proti SOA osvobozena!

Odhodlání pokračovat v akcích za zrušení amerických škol teroru

Mladí američtí aktivisté usilující o uzavření výcvikové instituce, nechvalně proslulé jako "Škola vrahů", dosáhli významného úspěchu.

Filadelfie, Pennsylvánie, USA - "Odpor proti utlačovatelské zahraniční politice Spojených států a Škole vrahů je nutnost a ne trestný čin!" Taková byla převládající nálada mezi více než padesáti sympatizanty, kteří dnes dopoledne drželi občanskou hlídku před soudem ve Filadelfii, kde probíhal soud s pěti aktivisty organizace SOA Watch. Ti nenásilně protestovali proti Škole Amerik (School of Americas - SOA) se sídlem ve Fort Benningu ve státě Georgia. Biskup Thomas Gumbleton z Detroitu během přelíčení vystoupil s působivou svědeckou výpovědí o krutostech páchaných absolventy SOA.

Aktivisté, které zastupoval bývalý nejvyšší státní zástupce státu Pennsylvánie Shan Creamer (jenž převzal případ pro bono) a "veřejným obhájcem" (obdoba ombudsmana-pozn. překl.) Shawnem Nolanem, byli zproštěni všech obvinění (výtržnictví, kladení odporu proti zatčení, maření výkonu práva, blokáda silnice a spolčení k blokádě silnice).

Během kongresu republikánské strany dne 31. 7. 2000 pět aktivistů sehrálo scénku, v níž absolventi SOA pod vedením Strýčka Sama masakrují lidi. Obžalovaná Laurel Paget-Seekins řekla: "Dnes jsme dostali SOA k soudu a verdikt ukazuje, že skutečným zločinem je školení vojáků k represi proti vlastnímu národu. Budeme nenásilně pokračovat v úsilí, aby tato škola teroru byla zavřena, a vytrváme, dokud nebude zrušena navždy."

Rostoucí veřejný odpor vůči Škole Amerik a odhalení krutostí páchaných jejími absolventy přimělo k činnosti i Kongres. Návrh zákona o zrušení školy postupně získal podporu obou stran a to přimělo Pentagon, aby Školu Amerik v lednu 2001 přejmenoval na "Institut pro bezpečnostní spolupráci na Západní polokouli" (Western Hemisphere Institute for Security Cooperation). Úmyslem ministerstva obrany bylo, aby škola nevyvolávala asociace se svou vražednou minulostí, ale občanská hnutí a Kongres se nedaly oklamat. V květnu 2001 přišel do Sněmovny reprezentantů oběma stranami proponovaný návrh zákona (HR 1810),jež měl zavřít SOA a vyšetřit vztah mezi výcvikem a nesčetnými případy porušováni lidských práv, kterých se dopustili její frekventanti.

Během své 55-leté historie vyškolila SOA přes 60 000 latinoamerických vojáků. Stále cvičí stovky vojáků ročně v bojových dovednostech, zejména v taktice komand, používání min, vojenském zpravodajství a psychologických akcích. Jednotky vycvičené v SOA se vracejí domů, aby vedly válku vůči obyvatelstvu vlastních zemí. Statisíce Latinoameričanů byly mučeny, znásilňovány, zabity, zmizely beze stop, byly zmasakrovány či vyhnány do uprchlických táborů vojáky, kteří byli vyškoleni v SOA.

Během posledních deseti let strávilo 75 odpůrců SOA ve federálních věznicích dohromady přes 40 let za nenásilné akce občanské neposlušnosti proti násilí páchanému SOA. Filadelfská pětka se věnuje akcím solidarizujícím s 24 nenásilnými odpůrci SOA, kteří jsou stále ve vězení, a shromažďuje svědectví s cílem dosáhnout zrušení školy.

"Filadelfská pětka"

Tito lidskoprávní aktivisté byli zadrženi při přehrávání scénky masakru prováděného absolventy Školy Amerik, nazývané běžně Školou vrahů. Výcvikový program SOA zahrnuje již řadu let návody obhajující mučení, únosy a popravy. Pouliční divadlo bylo kreativním pokusem přinést na ulice Filadelfie realitu násilí praktikovaného proti chudým a domorodým společenstvím po celé Latinské Americe.

Osmnáctiletá Ally Styan je nedávno vystudovala střední školu v okrese Lancaster v Pennsylvánii a nyní pracuje v celostátní kanceláři občanského sdružení SOA Watch. Ally navštívila Nikaraguu a mexický stát Chiapas, kde viděla, jaké důsledky má zahraniční politika USA na národy Latinské Ameriky. Tyto zkušenosti vedly Ally k tomu, že na své střední škole založila skupinu pro sociální spravedlnost, Youth Coalition for Human Rights (Koalice mládeže pro lidská práva). Od kongresu Republikánské strany pokračuje Ally v práci usilující o spravedlnost a mír pro lidi na Jihu. Dále se osobně účastní akcí občanské neposlušnosti s cílem upozornit na násilí SOA.

Jedenadvacetiletá Laurel Paget-Seekins pochází z Philo v Kalifornii. S vyznamenáním vystudovala na Oberlin College matematiku a historii osvobozeneckých bojů. Laurel se podílá na úsilí zrušit Školu Amerik již čtyři roky a spolukoordinuje aktivní základní studentskou organizaci SOAW v Oberlinu ve státě Ohio.

Dvaadvacetiletá Rebecca Johnson nedávno absolvovala Oberlin College a jako aktivistka za sociální spravedlnost strávila téměř čtyři roky organizováním kampaně za uzavření Školy vrahů. V lednu 2001 organizovala měsíční hladovku a občanskou hlídku u vchodu to Fort Benning, aby upozornila na to, že Škola byla znovu otevřena pod jiným jménem. Jako žena prosazující nenásilí Becky doufá, že v tomto procesu dojde k veřejnému odsouzení terorismu, zejména terorismu financovaném vládou Spojených států v Latinské Americe. Když hovoří o obětech tragédie z 11. září, ptá se: "Jsou naše ruce čisté?"

Bill Brown, 32 let, žije a pracuje v oblasti Filadelfie. Po několik let zde byl aktivní v hnutí za lidská práva a již několik let se zaměřuje na Školu Amerik. Bill navštívil třikrát Fort Benning, přičemž dvakrát překročil chráněnou zónu a naposledy tam byl jako mírový pozorovatel. V dubnu 2000 ukončil čtrnáctidenní hladovku drženou kvůli zločinům Školy Amerik. Bill lobbuje za uzavření SOA a usiluje, aby američtí se veřejní činitelé museli zodpovídat z toho, jak je nakládáno s penězi amerických daňových poplatníků. Bill byl členem akční skupiny SOA Watch, která se letos v Quebecu zúčastnila protestů proti FTAA.

Pětatřicetiletá Linda Panetta z Medfordu v New Jersey je zakladatelkou SOA Watch. Problematice Latinské Ameriky se intenzivně věnuje již 15 let. Na konci 80 let žila a pracovala v Guatemale a Nikarague, poté v polovině devadesátých let v Oaxace v Mexiku. Nedávno se vrátila z Kolumbie a chystá se opět do Jižní Ameriky věnovat se problematice lidských práv. Linda je producentkou a režisérkou oceněného dokumentárního filmu School of Americas: An Insider Speaks Out! (prodalo se více než 6 000 kazet), a autorkou knihy Solidarity in Action. Věnuje se rozsáhlé přednáškové činnosti a spolu s biskupem Gubletonem organizuje kampaň, jejímž výsledkem je petice podepsaná 300 biskupy vyzývající ke zrušení SOA. Linda pracuje jako volná fotografka a mimo jiné dokumentuje život v Latinské Americe.

(Převzato z www.soawne.org; z anglického originálu přeložili Helena Svatošová a Tomáš Pecina)

                 
Obsah vydání       15. 10. 2001
15. 10. 2001 Američtí "jestřábové" chtějí obvinit Irák
13. 10. 2001 O korumpujícím nebezpečí "mocenské turistiky"
15. 10. 2001 Bude britská vláda schopna potlačit v britských médiích bin Ladenova videa?
15. 10. 2001 Spojené státy přiznaly, že se při bombardování spletly
15. 10. 2001 "Řekla jsem Blairovi pravdu o své vlasti"
15. 10. 2001 Nesmíme dopustit, aby nevinní lidé hladověli
15. 10. 2001 Je zapotřebí jasné rozhodnosti
14. 10. 2001 O západní "nadřazenosti" Umberto  Eco
12. 10. 2001 Pocta New Yorku po 11. září
12. 10. 2001 British racist filter at Prague Airport
14. 10. 2001 Aukce je mrtva, ať žije aukce! Jan  Paul
14. 10. 2001 Good PR: How Britain succesfully presented itself as a racist imperial power to the Czech Republic. Jan  Čulík
12. 10. 2001 Ministerský dvojí loket
12. 10. 2001 Žantovský: Za Klause a gangsterský kapitalismus
12. 10. 2001 O přínosech a možných rizicích českého vstupu do Unie Luděk  Urban
12. 10. 2001 Pětice aktivistů protestujících proti SOA osvobozena!
11. 10. 2001 Novinářská práce jako manifestační přihlášení se k většinovému davu Jan  Čulík
12. 10. 2001 V této zatěžkávací zkoušce demokracie ČR selhala Eugen  Haičman
5. 10. 2001 Co udělat, pokud nemáte v těchto nových BL české háčky a čárky Jan  Čulík
8. 10. 2001 Jak vycházejí Britské listy e-mailem Tomáš  Pecina