EU je znepokojena záměrem uspořádat referendum v Republice srbské v Bosně

15. 4. 2011

Evropská unie je znepokojena záměrem úřadů Republiky srbské v Bosně a Hercegovině provést referendum o zákonech mezinárodní administrativy, oznámila ve čtvrtek komisařka pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Catherine Ashtonová. Podle jejích slov jde o "krok špatným směrem".

Parlament Republiky srbské ve středu podpořil návrh na provedení referenda, v němž by občané byli dotázáni na názor ohledně rozhodnutí mezinárodní administrativy týkajících se vzniku soudu a prokuratury Bosny a Hercegoviny.

Ashtonová vyzvala bosenskosrbské představitele, aby řešili problémy "odpovídajícími institucionálními kanály" a také vyzvala ke konstruktivnímu politickému dialogu všech zainteresovaných stran.

Bosna a Hercegovina se od ukončení války v letech 1992-1995 skládá ze dvou částí - muslimskochorvatské Federace Bosna a Hercegovina a Republiky srbské. Na území působí mezinárodní administrativa - Aparát vysokého představitele disponující širokými pravomocemi. V současnosti klíčovou funkci zastává rakouský diplomat Valentin Inzko.

Úřady Republiky srbské v poslední době nejednou kritizovaly rozhodnutí Aparátu, včetně založení soudu a prokuratury. Vedení RS je toho názoru, že práce těchto orgánů má protisrbský charakter a způsobuje nárůst mezietnických sporů.

V chystaném referendu by obyvatelé RS měli odpovědět na otázku: "Podporujete zákony zavedené Vysokým představitelem v Bosně a Hercegovině, zejména pokud jde o soud a prokuraturu, a jejich neústavní schválení v Parlamentním shromáždění Bosny a Hercegoviny?"

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011