Severní Korea se nevzdá svých jaderných kapacit

13. 4. 2011

Není pravděpodobné, že by se severokorejský představitel Kim Čong-il podřídil mezinárodnímu tlaku a vzdal se jaderných kapacit. Je přesvědčen, že jsou vitálně důležité pro "přežití režimu", vysvětlil v úterý americký velitel v Jižní Koreji admirál Walter Sharp.

Sharp promluvil v Senátu v předvečer washingtonské návštěvy jihokorejského jaderného vyslance, který má jednat o zablokované diplomacii v záležitosti severokorejského jaderného programu. Ministryně zahraničí Hillary Clintonová se v blízké době chystá na návštěvu Soulu.

Severní Korea prohlašuje, že si přeje návrat k šestistranným jaderným rozhovorům, ale Soul i Washington pochybují o důvěryhodnosti nabídky s poukazem na značný pokrok v severokorejském programu obohacování uranu.

KLDR provedla testy jaderných náloží v letech 2006 a 2009 a třikrát provedla i testy raket dlouhého doletu - v letech 1998, 2006 a 2009.

Republikánský senátor John McCain vznesl v armádním výboru Senátu dotaz, zda existuje nějaký scénář, v němž by se Kim svých jaderných kapacit vzdal. Odpověď zněla jednoznačně: Nikoliv, Kim je považuje za nezbytné pro přežití režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.4. 2011