Do Německa za prací

15. 4. 2011 / Vít Klíma

Dnem 1. května končí přechodné období, kdy se pracující z tzv. východního bloku, nemohli ucházet v Německu a Rakousku o zaměstnání. Dá se očekávat ochod Čechů do Německa? Němci mají zájem především o vzdělané lidi -- lékaře, zdravotní sestry, informatiky -- ale hledají i příležitostné zaměstnance jako třeba české prodavačky. Bundeswehr, stejně jako česká armáda, bude plně profesionální. Vzhledem k tomu, že o tuto práci nemají mladí Němci zájem, Ministerstvo obrany zvažuje, že by rekrutovalo mladé lidi s trvalým pobytem v Německu, kteří ale nemusejí mít nutně německé občanství. Mezi českými občany se určitě najdou takoví, kteří budou chtít udělat v německé armádě kariéru.

Současná situace

Češi si na německé a rakouské restrikce v oblasti zaměstnávání nestěžovali a naučili se - se svoji švejkovskou vychytralostí - s německou byrokracií vycházet a využívat mezery v německé legislativě. Kdo chtěl, v Německu prostě začal pracovat, a to buď legálně, nebo nelegálně. To stejné platí i o Rakousku.

Reformy a jejich vliv na odchod za prací do zahraničí

Češi jsou v podstatě peciválové a jak ukázala akce lékařů "Děkujeme, odejdeme", za prací se v podstatě do zahraničí moc stěhovat nechtějí. Situaci dramaticky mění chystané reformy, zejména pak penzijního systému. Pokud mladí dostanou signál, že si v ČR prakticky na stáří nevydělají, jistě řada z nich bude zvažovat odchod do zahraničí, kde se na stáří snadněji zabezpečí. Odchod kvalifikovaných pracovních sil z českého trhu vidím dlouhodobě jako nepříjemný problém. Budou-li Češi odcházet mladí, najdou si většinou v cizině i životního partnera, založí rodinu a pro ČR budou nenávratně ztraceni. Abych čtenáře příliš nemátl, v následujícím textu se zaměříme na práci v Německu. Práci v Rakousku věnujeme samostatný článek.

Jak uspět na pracovním trhu v Německu?

Z vlastních zkušeností bych jmenoval hlavní dvě:

1. Přizpůsobit se německé mentalitě. V mládí jsme měli povinnou "družbu" s NDR. Zatímco v českých továrnách a JZD se na dvorech povalovaly rozbité stroje a nepoužité výrobky, německé byly ve vzorném pořádku, vše uklizeno a vzorně srovnáno. Řeklo-li se, že společný sraz bude v 8 hodin, Němci se shromáždili nejpozději za pět minut osm, zatímco první Češi se začali - celí rozespalí -"trousit" nejdříve ve čtvrt na devět;

2. Mít v pořádku pracovní smlouvu. V Německu jsem zakládal nejednu firmu, takže vím, jak jsou němečtí právníci pečliví, důkladní a zpracovávají ji až do nejmenších podrobností. Obdobně musíte postupovat i Vy. V každém případě, nelitujte peněz a najměte si renomovaného místního právníka, který Vám pracovní smlouvu zkontroluje a případně doplní. Vyhnete se tak mnoha nedorozuměním a případným pracovním sporům.

Základní informace o zaměstnání v Německu najdete na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ZDE.

Minimální mzda

Minimální mzda v Německu není stanovena zákonem, ale je určena pro každý obor zvlášť kolektivními smlouvami. Orintačně: průměrná mzda v Německu činí 2860 Euro. Průměrný plat číšníka je 1626 Euro, prodavače 2056 Euro, programátora 3200 Euro, ekonoma 4200 Euro, elektro- (strojní) inženýr či chemik 4600 Euro.

Německé pracovní portály a pracovní agentury

Pracovní příležitosti v Německu si můžete najít buď sami, nebo prostřednictvím německých zaměstnavatelských agentur. K usnadnění hledání jsme pro připravili několik užitečných odkazů:

Inzerce pracovních míst v novinách

Ubytování v Německu

Budete - li v souvislosti se zaměstnáním hledat v Německu ubytování, pomoci Vám mohou následující web stránky:

  • WG-gesucht.de - nabídky na sdílení bytů a pronájmy pokojů i bytů
  • Immowelt.de - portál s nabídkami na pronájem bytů, pokojů i domů
  • Immobilienscout24.de - realitní portál s mnoha nabídkami, který umožňuje vyhledávání podle různých kritérií
  • Studenten-wohnung.de - nabídka bydlení převážně pro studenty, inzeráty na pronájem bytů i pokojů

Návod, jak správně v Německu koupit nemovitost, najdete (v češtině - ZDE.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011