NATO má problémy s identifikací libyjských pozemních cílů

14. 4. 2011

Zatímco z letadlové lodi Charles de Gaulle jsou katapultovány letouny Rafale a Super Etendard, jejich osádky upozorňují, že navzdory veškeré moderní technologii jsou pro ně jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu ze vzduchu hůře zjistitelné než kdy předtím. Tyto jednotky nyní dovedně používají kamufláže, aby se vyhnuly detekci a útokům ze vzduchu.

Jeden z důstojníků srovnává současné výkony Kaddáfího armády se schopnostmi srbských jednotek využívat maskování a klamných cílů během náletů NATO na Kosovo v roce 1999. Srbové se útokům přizpůsobili a minimalizovali ztráty svých tanků, obrněných transportérů, kompletů integrované protivzdušné obrany jednotek a dalších vozidel.

Letadlová loď Charles de Gaulle křižuje v libyjských vodách v severní části Syrtského zálivu. Vede standardní úkolové uskupení tvořené třemi fregatami, tankerem a útočnou jadernou ponorkou. Denně je z její paluby provedeno 20 bojových letů.

Podle údajů centrály NATO v Bruselu bylo zničeno 12 libyjských tanků poblíž Zintanu a sklad munice u Suchanu jižně od Syrty.

NATO také tvrdí, že ve středu bylo nad Libyí provedeno 159 bojových letů, z nich 60 bylo kvalifikováno jako údery proti pozemním cílům. Jak ale důstojníci na palubě francouzského plavidla velmi dobře vědí, pilotům se vždy nedaří dobře identifikovat cíl a často se vracejí z akce s plným nákladem podvěšené výzbroje.

Z hlediska pozorovatelů na zemi se boje trochu změnily. Avšak podle kontradmirála Philippa Coindreaua prý opozice získala iniciativu a koordinace s ní se zlepšila. Zároveň si ale kontradmirál není jist efektivitou vzdušných útoků. Vyjádřil naději, že bude dosaženo zastavení palby přijatelného pro všechny strany.

Pozemní pozorovatelé hlásí, že víkendové útoky zastavily Kaddáfího ofenzívu u Adždabíje, ale nezdá se, že by povstalci zaznamenali významné územní zisky. Hlavní frontová linie nadále vede kolem východolibyjského města Briga. Povstalci na západě země jsou i nadále v obklíčení.

Coindreau připustil, že NATO jen obtížně zjišťuje skutečný poměr sil na východní frontě, protože Kaddáfího síly rozčleňují jednotky na menší, lépe manévrovatelné pododdíly a pro přepravu i boj využívají civilních vozidel.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.4. 2011