Francie a Británie prosazují eskalaci intervence v Libyi

13. 4. 2011

Paříž a Londýn prosazují, aby NATO provádělo tvrdší útoky proti Kaddáfího jednotkám. Německo teoreticky souhlasí i s pozemní misí, ale jedině čistě humanitárního charakteru. Francie kritizuje německé výhrady vůči výraznějšímu angažmá Aliance na straně povstalců.

Francie a Británie chtějí, aby NATO převzalo dalekosáhlejší závazky, podnikalo tvrdší útoky a zničilo všechny těžké zbraně Kaddáfího sil. Mělo by tak údajně dojít k zastavení útoků na povstalce a civilní obyvatelstvo, tvrdí francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Podobný postoj zastává i jeho britský protějšek William Hague.

Terčem kritiky se stává postoj Německa a USA. Francouzský ministr obrany Gérard Longuet označil německou argumentaci Rezolucí OSN č.1973, která podkládá přístup připouštějící pouze humanitární akce v Libyi, za "verbální cvičení".

Švédsko blokuje schválení společného postupu EU při "humanitární vojenské akci" proti Kaddáfího režimu, který teprve ještě musí schválit jeho národní parlament.

Německý ministr zahraničí Quido Westervelle nakonec nevyloučil ani nasazení pozemních sil, ačkoliv diskusi na toto téma označil za "spekulativní a předčasnou".

Mezitím bývalý libyjský ministr zahraničí Músa Kúsa, který uprchl do Británie, varoval před eskalací občanské války ve své vlasti. V prvním veřejném vystoupení od svého útěku na konferenci kontaktní skupiny v katarském hlavním městě řekl, že všechny strany musejí bránit takovému chaotickému vývoji. Podle Kúsy není v žádném případě možné zemi rozdělit.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.4. 2011