ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Evropská unie vyvíjí nátlak na Bahrajn za porušování lidských práv

15. 4. 2011

  • Evropská unie vyvíjí diplomatický tlak na Bahrajn za to, že údajně jeho bezpečnostní jednotky usmrcovaly vězněné prodemokratické aktivisty, zatímco se výrazně zhoršil zdravotní stav sedmadvacetileté aktivistky Zainab al-Khawaji, který drží hladovku na protest proti zmlácení a uvěznění jejího disidentského otce. Britský velvyslanec v Bahrajnu vyjádřil znepokojení nad úmrtím čtyř prodemokratických vězňů, kteří zemřeli minulý týden. Catherine Ashtonová, komisařka EU pro zahraniční věci, také požaduje, aby Bahrajn okamžitě propustil všechny pokojné prodemokratické aktivisty.
  • Britský Nejvyšší soud rozhodl, že zadržování až 5000 pokojných demonstrantů v neprodyšném koridoru v londýnských ulicích během protestů proti summitu G20 v dubnu 2009 (praxe tzv. "kettling") bylo porušením zákona. Tisíce demonstrantů budou zřejmě nyní žalovat policii.
  • Nekonformní čínský umělec Ai Wei Wei, dobře známý na Západě, který byl 3. dubna zatčen na letišti v Pekingu, se prý "začíná přiznávat ke zločinům" údajného šíření pornografie po internetu, daňových podvodů a bigamie. Jeho rodinní příslušníci a stoupenci obvinění odmítli jako absurdní.
  • Světová banka varuje, že stoupající ceny potravin, částečně v důsledku stoupajících cen energií, způsobují, že se po celém světě ocitají miliony lidí v extremní chudobě. Světové ceny potravin jsou nyní o 36 procent vyšší než před rokem. 44 milionů lidí v důsledku toho skončilo v chudobě. Na světě je více než 1,2 milardy lidí, kteří mají k dispozici příjem menší než 20 Kč denně.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 15.4. 2011