S Tomášem Baťou na věčné časy...

5. 1. 2011 / Miloslav Štěrba

Komunální volby ve Zlíně přivedly k moci kandidáty TOP 09-Starostové a nezávislí (11), Věci veřejné (2), samozřejmě KDU-ČSL (3), Zlínské hnutí nezávislých (2) a především M.O.R. /Za Mravní Obrodu Radnice (7). Opozici tvoří zastupitelé z ODS (6), ČSSD (7) a KSČM (3). Město je dostatečně zelené, takže zelení jsou ve Zlíně nezajímaví. Nevyšla sázka na levnější život z nabídek sociální demokracie. (Komentář z ulice: "Když byli u moci, zdražovali."). Po 20 letech vlády se vypařila ODS. Ve Zlíně - této baště podnikatelských tradic! Bez Mariánského náměstí...

Voliči rázně ukončili ideologické kecy velkých hráčů, a současně vsadili na "nová košťata". Nechme se překvapit, jak noví radní po zimním vymetání "smetí" změní zažité tradice správy veřejných prostředků, aby za 4 roky nebylo zapotřebí hledat jiná "košťata". Pro tentokrát HOP udělala TOP. Jakou ale filosofií, skladbou pozitivního programu pro město, osloví občany Zlína příští vítězové voleb? Ve Zlíně se víc než jinde neosvědčila praxe komunální vlády prostřednictvím sekretariátů tzv. velkých stran. Personální "Biafra" ODS a ČSSD skončila "morovou" epidemií.

Novým radním určitě neschází ideologické pravo-levé zařazení. Po chodnících lze chodit vlevo i vpravo, hlavně aby na vás nespadl uhnilý strom v parku, jak se bohužel nedávno ve Zlíně přihodilo. Ačkoli i ve Zlíně je moderní nebýt sockou, zvláště když se zdejší tzv. celebrity chlubí svou odvěkou pravicovostí. (Pikantní u bývalých členů té jediné správné strany.) Co však nováčkům schází je možnost přitulit se k "velikému dubisku", neboť lidé mají ve zvyku kráčet ve stopách úspěšných předchůdců spíše než razit nové stopy v čerstvě zasněžené krajině.

Proto nepřekvapilo nedávné setkání zvoleného primátora-lékaře Adámka se slušovickým guru docentem Fr. Čubou. Z jejich povídání si o možném směřování města k světlým zítřkům stojí za povšimnutí zejména důraz na hledání východiska ze současného tristního stavu. Zlínu totiž schází bývalý průmyslový gigant. Obuvnické impérium prý lze nahradit univerzitním centrem, a do Zlína opět zamíří z celého světa zájemci, tentokrát o kvalitní vzdělání. Baťovsko-slušovické uvažování o výlučnosti Zlína podpořila i zpráva o dokončení dálničního napojení aglomerace k výživné artérii české dopravní infrastruktury. Vánoční atmosféru Zlína narušil jen požár na vietnamském tržišti. Což v dobách minulých bylo baťovské koupaliště, obklopené proslulými hesly. S nimi nyní přišel za radními šéf baťovské nadace, aby poskytl komunálním začátečníkům návod, jak správně plavat ve zdejším rybníku.

Takže už žádná desatera z předvolebních plakátů, ideologické stranické floskule, prázdná a vyčpělá slova o výlučnosti kandidátů, ale osvědčená baťovská hesla. Přece jen ochotnému naslouchat zní lépe proslulé: Náš zákazník -- náš pán! (Určitě vhodné pro magistrátní úředníky a úředníky celého světa.) "Kalouskovi"muži a ženy na zlínské radnici jsou zárukou, že občanům budou pochopitelná slova slavného šéfa: Pomáhej si sám! nebo: Plať hotově, nevypůjčuj si! Stejně tak bude užitečné pro občany promyslit do všech důsledků výrok: Zámožnost -- povinnost, chudoba -- výmluva! A samozřejmě povinná pravda: Každý dělník kapitalistou! Zdejší si už zvykli, že: Silní milují život! anebo: Skromná žena -- lenivý muž! O tom podali dostatečný důkaz usměvaví pánové z plakátů. Zatímco Tomáše Baťu lákala představa, že nově příchozí z vesmíru budou mít tři nohy, našim radním se předkládá: Skutečnou konkurencí je chudoba!

Škoda, že zástupce Baťovy nadace nepředal zlínským radním dlouhý seznam jednotlivých kroků, které slavný šéf vykonal během života pro spokojený život svých zaměstnanců. Patřily k nim veškeré sociální vymoženosti, jako např. bezplatná zdravotní péče, možnost vzdělávání v moderně koncipovaném školství, bezpříkladné bydlení v rodinných domcích na svoji dobu skvěle vybavených, ale zejména pracovní příležitosti. A jako třešinka pak účast šéfa v čele prvomájového průvodu. Zatím si zlínští radní musí vystačit s hesly.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011