Vyvíjet nové léky znamená investovat obrovské prostředky

26. 11. 2010 / Pavel Urban

(polemika s článkem Josefa Víta

Před několika lety si moje matka nechala vyšetřit bulku, která ji během roku narostla mezi prsy. Nejhorší podezření se bohužel potvrdilo na 200%. Rakovina. Nikoli však rakovina kůže, ale metastáza karcinomu prsu. Tedy pokročilý případ.

Moje máma se poté loučila se životem. Je lékařka a z vlastní praxe věděla dobře, co to znamená.

Kupodivu to z ní dostali. Už čtyři roky je čistá, bez metastáz, které by odhalil pravidelný screening. Ale pojišťovna se prohnula. Ty léky opravdu nebyly levné.

Pokud by ji léčili generiky nebo takzvanou "přirozenou zdravotní terapií", byla by nejspíš už pod drnem. Úmrtnost na rakovinu totiž v posledních letech opravdu dost razantně poklesla. Zejména u pokročilých případů. O tom, jak fungovaly "bezpečné přirozené terapie" nejlépe svědčí statistiky úmrtnosti z dob, kdy jiné terapie buď neexistovaly nebo skutečně nebyly o mnoho účinnější.

Nedělám si iluze o metodách farmaceutických koncernů, někdy opravdu připomínajících vykutáleného hospodského. Jejich podnikání dnes opravdu patří k nejvýnosnějším. Na druhou stranu vyvíjet skutečně nové léky znamená investovat obrovské prostředky do vývoje a zkoušek preparátů, z nichž se naprostá většina neosvědčí. V každém případě, jestli tohle má být oponentura šéfů farmaceutických koncernů, tak to radši ať pánové hrabou.

Pokud Josef Vít trvá na svém, pak může ministerstvu zdravotnictví poradit s obtížně hledanými standardy. Je to jednoduché : generika a "přirozenou terapii" budou hradit pojišťovny, patentované léky budou nadstandard určený pro ty, kteří na něj budou mít. A bude po problémech. Žádné výběrové komise, žádná zákulisní manipulace, žádná nespravedlnost. Kritérium je jednoduché a jasné.

Až s tímto návrhem ministerstvo opravdu přijde, připojím se k těm, kteří půjdou před ministerstvo protestovat. Možná se tam sejdu s některými dalšími dopisovateli či čtenáři BL. Třeba s Lubomírem Leflerem ( viz http://www.blisty.cz/art/55558.html ), jehož otec zjevně podlehl manipulaci a nepochopil, že staré léky jsou stejně účinné jako nové. Doufám, že tam JV bude také, aby bránil ty, kteří se postavili proti zločinnému spolčení, genocidě, zločinům proti lidskosti a válečným zločinům.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010