BRITÁNIE:

Šéf londýnské policie varuje, že nastala nová éra občanských nepokojů

26. 11. 2010

Sir Paul Stephenson, nejvlivnější britský policejní šéf varoval ve čtvrtek, že vznikla "nová éra občanských nepokojů". Sílí totiž celostátní kampaň proti ztrojnásobnění univerzitního školného.

Stevenson, šéf londýnské Metropolitní policie, tvrdil, že dvě obrovské studentské demonstrace za posledních čtrnáct dní byly charakterizovány "dosud bezprecedentní mírou násilí" a vyjádřil názor, že "situace se změnila".

Jeho výroky se staly terčem kritiky. Kritikové poukazují na to, že policistova agresivní rétorika riskuje eskalaci napětí se studenty, kteří organizují celostátní akce proti univerzitním škrtům.

Ve čtvrtek britští studenti okupovali budovy na 16 univerzitách po celé zemi. Okupovali také kanceláře Simona Hughese, náměstka šéfa liberálnědemokratické strany v Londýně.

Další demonstrace jsou plánovány na prosinec. Více než 11 000 studentů potvrdilo, že se bude účastnit dalších demonstrací už v úterý 30.11. Tyto demonstrace se budou konat v den, kdy se o zvýšení školného má debatovat v Dolní sněmovně. Počítá se s tím, že vyjdou najevo rozpory ohledně této věci v Liberálnědemokratické straně. Mnozí její poslanci mají se zvyšováním školného velký problém.

Gareth Thomas, mluvčí Labouristické strany pro univerzitní vzdělání, zdůraznil: "Od parlamentu se očekává, že zkráceným hlasováním, bez řádných analytických procedur, učiní britské univerzity snad nejdražšími a nejhůře financovanými školami na celém světě. Příliš mnoho otázek zůstává bez odpovědi."

Šéf londýnské policie Stephenson se stal u inspekčního úřadu Metropolitní policie terčem kritiky za rozhodnutí držet školáky ve věku kolem 15 let v mrazivých londýnských ulicích v uzavřeném policejním kordonu po mnoho hodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010