BRITÁNIE:

Středeční studentské protesty vyvolaly kontroverzi ohledně chování policie

26. 11. 2010

Studentští aktivisté kritizují, že demonstranti byli ve středu protizákonně zadržováni v londýnských ulicích. V Británii se ozývají sílící hlasy, aby policie přestala používat kontroverzní metody jak neutralizovat demonstranty, tzv. "kettling" uzavírání demonstrantů na ulicích do "konvice", tj. držení demonstrantů v uzavřeném koridoru policie po mnoho hodin.

Tisíce demonstrantů, některým z nichž bylo teprve 12 let, byly zadržovány kordony policie v londýnských ulicích při teplotách, blížících se nule, po mnoho hodin.

Studenti plánují další protesty na příští úterý. Kritikové obvinili policii, že použila proti studentským demonstrantům nepřiměřených metod. Znepokojující je zejména používání "kettling" proti teenagerům a dětem. Velká část demonstrantů v Londýně byli žáci středních škol a většina z nich se chovala nenásilně.

Na čtvrteční schůzi londýnského Úřadu pro Metropolitní policii ostře obvinila Jenny Jonesová, členka Londýnského parlamentu za Stranu zelených, šéfa Metropolitní policie Stephensona, že police "trestala nevinné lidi". "Když uvězníte tisíce lidí, což jste v podstatě udělali včera, musíte se o ně postara," řekla. "Potrestali jste nevinné. Drželi jste lidi v ulicích po devět a půl hodiny. Potrestali jste nevinné lidi, kteří se vydali protestovat."

Policie obhajuje metodu "kettling" jako důležitý nástroj na obnovení veřejného pořádku během potenciálně násilných protestů. Tím, že policie dav uzavře v určité ulici, policie doufá, že směsice nudy, nedostatku potravin a nemožnosti jít na záchod sníží napětí a způsobí, že se dav pokojně rozejde.

Avšak časté používání techniky "kettling" během loňských protestů proti summitu skupiny G20 vedlo k intenzivnímu obviňování policie, že je tato taktika kolektivním trestem, který dav naopak rozzuří, ne uklidní.

Komisař Stephenson uznal, že obnova veřejného pořádku "není exaktní vědou" a že proces propouštění lidí z centra Londýna byl "nesmírně pomalý". Tvrdil však, že "voda a záchody byly k dispozici" a dodal: "Byla to scéna trestných činů. Zranitelné lidi jsme propustili."

Avšak svědkové hovořili o tom, že velká část mladých lidí byla v londýnských ulicích stále ještě zadržována ve 21.30 večer. Emma Plouviez, matka dvou dětí z londýnské čtvrti Hackney, dostala esemesku od své šestnáctileté dcery, že je policie zadržuje už déle než 4 hodiny. Paní Plouviezová se vydala na demonstraci a dceru si od policie vyreklamovala, ale mnoho jiných mladých lidí tam zůstalo. "Měli je pustit," řekla Plouviezová. "Většinou to byly mladé dívky, které nic nespáchaly a byly zděšeny, co se jim tam děje."

Kat Craig z právnické firmy Christian Khan Solicitors se obrací na Evropský soud pro lidská práva se žádostí, aby používání techniky "kettling" zakázal. "Zadržování dětí a teenagerů v mrazivých ulicích až pět hodin je hluboce znepokojující a stane se to předmětem právní stížnosti," konstaovala Kat Craig. "V domácím i v mezinárodním právu je široce akceptována premisa, že k zadržování dětí je možno přistoupit jen ve výjimečných případech a na velmi krátkou dobu."

Simon Hardy z Celonárodní kampaně proti školnému a škrtům apeloval na policii, aby se při nadcházejících protestech chovala umírněně. "Drtivá většina protestů ve středu byla nenásilná," řekl. "Policie nechala demonstranty projít centry měst a zorganizovat přímé akce. Ale včerejší chování londýnské Metropolitní policie bylo naprosto šokující. Je skutečným skandálem, že se Metropolitní policie takto chovala. Naléháme na ni, aby při příštích demonstracích svou taktiku změnila."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010