Americké ministerstvo zahraničí se připravuje na prozrazení svých tajných dokumentů serverem Wikileaks

27. 11. 2010

Americké ministerstvo zahraničí informovalo vedoucí světové politiky, že hrozí zveřejnění, na serveru Wikileaks, tisíců tajných diplomatických depeší, které posílají do Washingtonu ze světa američtí velvyslanci.

Američané se obávají, že ze zveřejnění tajných diplomatických depeší může vyjít najevo, že američtí diplomaté říkají každé straně něco jiného, což ohrozí důvěru v americké vyjednavače. Spojené státy konstatují, že vědí už delší dobu, že server Wikileaks má v držení tyto diplomatické depeše. Osoba, která je serveru wikileaks předala, prý byla zatčena.

Britská vláda v pátek požádala šéfredaktory britských médií, aby ji informovali, pokud plánují tyto tajné diplomatické depeše zveřejnit. Britská vláda vydala takzvanou "poradní obrannou instrukci" (Defence Advisory), avšak vysvětlila, že to neznamená, že zveřejnění tajných dokumentů nutně zakáží soudy soudním příkazem.

Britská vláda jen upozorňuje editory, aby při rozhodování, co z tajných dokumentů zveřejnit, brali v potaz, zda to může ohrozit britské vojenské operace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010