Členové čelného výboru Anglické banky byli znepokojeni guvernérovou podporou pro vládní škrty

26. 11. 2010

Mervyn King, guvernér ústřední Anglické banky, se stal ve čtvrtek v Británii terčem kritiky. King totiž hned po všeobecných volbách v květnu 2010 silně podpořil plány nové konzervativně-liberálnědemokratické vlády na drastické rozpočtové škrty.

Až nyní vyšlo najevo, že někteří členové finančního Výboru pro měnovou politiku Anglické banky měli proti silné verbální podpoře od guvernéra Anglické banky, vyjádřené škrtům nové britské vlády, silné námitky. Podle Adama Posena, externího člena tohoto výboru, jim vadilo, že Kingovy výroky na podporu škrtů jsou "příliš stranickopolitické". Guvernér Anglické banky si má zachovávat nadstranickou nezávislost.

Jak upozornil britský hospodářský deník Financial Times jde o dosud největší zpochybnění autority guvernéra Anglické banky od doby, kdy převzal tuto funkci.

Adam Posen o nesouhlasu s guvernérovými výroky, podporujícími vládní škrty, hovořil ve čtvrtek ve finančním výboru Dolní sněmovny. Konzervativní poslanec a předseda finančního výboru Dolní sněmovny Andrew Tyrie se Posena otázal, zda květnové výroky guvernéra Anglické banky zpochybnily jeho důvěryhodnost a důvěryhodnost celé banky.

POsen odpověděl, že od května nebyl svědkem jiných nepřijatelných výroků guvernéra Anglické banky. Dodal, že je znepokojen, že drastické vládní škrty mohou ohrozit britský hospodářský růst.

Guvernér Anglické banky Mervyn King odmítl obvinění, že svými květnovými výroky "překročil přijatelnou hranici". DOdal, že se domnívá, že vzhledem k velkému deficitu Británie bylo správné se vyjádřit k fiskální politice a poukázal na to, že si nikdy nedovolil vyjadřovat se k strukutře vládních škrtů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010