Jak Kalousek k nactiutrhání přišel

24. 11. 2010 / Jiří Baťa

Nevím, zda má smysl rozebírat současný český "volný styl" politického povolebního "trhovnictví"; snad jen tolik, že většího svinstva v Evropě asi nenajdete. Možná proto, že to není hodno demokratického státu. Nicméně, jakkoliv můžeme odsuzovat takovéto praktiky, (mj. Praha nebyla jediná, kde se takto vytvořily koalice navzdory opačným volebním výsledkům), nejvíce na to doplatila právě TOP 09 a její voliči v Praze.

Pravda, účast voličů nebyla ohromující, nicméně většina voličů dala hlas TOP 09 a mohou tedy být nejvíce pohoršeni vytvořením vzniklé koalice bez účasti TOP 09. Nelze se proto ani divit jejich veřejnému projevu nesouhlasu. Přesto, že nejsem "pražák" a nepatřím k těm, kteří fandí TOPce, i já osobně jsem si myslel (s ohledem na známé kauzy a extempore jejich představitelů), že pražská radnice coby Augiášův chlév potřebuje řádně vyčistit, vyvětrat a vyměnit profláknuté (ale stále použitelné a vitální) figurky na radniční šachovnici. Po vzniku koalice ODS-ČSSD si však již nejsem jistý, zda přes proklamované plány dojde k těm nejpotřebnějším a zásadním věcem a změnám, které si lid pražský žádá. Totiž ani nejpravděpodobnější primátor B. Svoboda nedává žádnou jistotu, podobných slov jsme již slyšeli nesčetněkrát z mnoha úst. A výsledek? No comment. Nu což, čas ukáže, co a jak bylo myšleno a kolik z toho bude realizováno.

Po uskutečněné rošádě zde zákonitě zůstali i poražení, ale netoliko poražení, ale i zhrzení. Pan Z. Tůma (lídr TOP 09 a kandidát na primátora) přijal tento fakt s gentlemanským (alespoň navenek) klidem, bez nějakých zásadních emocí. Ani jeho knížecí milost neprojevila nelibost větší, než bylo zapotřebí (konec konců výraz jeho ospalé tváře je i tak dosti nečitelný, pokud se zcela evidentně nesměje, nebo zrovna nespí). Ne tak tomu bylo u pana Kalouska, otce či zakladatele TOP 09. Ten byl z této skutečnosti konsternován natolik, že jeho zhrzené ego a jeho "inteligentní" mysl ihned reagovala tím, že vyprodukovala přídomek vzniklé koalici, jak jinak, než v hanlivé zkratce "4K", v plném znění pak: "kmotrovská koalice korupčního kartelu" (ti malichernější by to mohli dokonce považovat za trestný čin pomluvy apod.). Ne že bych byl přesvědčen o čistých a věrohodných úmyslech vzniklé koalice (viz výše), ale v jeho případě mohu jeho výkřik do tmy srovnat se známým : "potrefená husa se vždy ozve".

Pan Kalousek totiž zcela ignoruje "relevantnost" vzniku samotné TOP 09, ignoruje, že "jeho" strana byla v době vzniku zcela nekonformním způsobem stvořena z představitelů všelikého politického haraburdí, přeběhlíků, odložených či jinak nepotřebných představitelů různého profesního zaměření, a že bez zákonných formalit nelegálně vystupovala jako parlamentní strana. Což mu osobně (a mnohým jiným rovněž) nijak nevadilo, stejně bezohledně, nelegálně a suverénně parazitovali na politickém kolbišti. Jaký byl jejich výsledek? V parlamentních volbách uspěli, veškeré antipatie prakticky zmizely a TOP 09, k nelibosti mnohých, byla uznána za rovnocennou pravicovou politickou stranu, notabene s nemalými vítěznými volebními bonusy. To vše je podle pana Kalouska v pořádku, ale koalice ČSSD-ODS je pro něj nestravitelná. Vždyť je to kmotrovský kartel! No jak by ne, šance šly vniveč, TOP 09 zůstane (jestli vůbec) v opozici a bude jen bezmocně dohlížet, nebo se snad i pokusí některá rozhodnutí ovlivnit, či zvrátit. A to je dost málo na představy pana Kalouska, pana Schwarzenberga a ostatních, pro které je tato zcela neočekávaná situace "kudlou do zad". Osobně si myslím, že pořád lepší obrazně, než skutečná kudla do zad samotného pana Kalouska či kohokoliv jiného. I když je to pro něj ledová sprcha, on se zase brzy zahřeje, respektive se už zahřál. Dává to už nyní (stejně jako předtím) a k nelibosti mnohých, často a důrazně najevo. Prostě proto, že on na to stále ještě má. Aby ne, vždyť je to Kalousek!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 24.11. 2010