Bigotnost některých věřících a rasismus v ČR

25. 11. 2010 / Boris Cvek

Když jsem do Britských listů psal svůj názor na to, jakým způsobem byl měli být potrestáni vítkovští žháři, dostával jsem mnoho nesouhlasných mailů průměrných českých rasistů (včetně jednoho antisemity).

Podobně mne mimochodem obšťastňují svým rozhořčením někteří bigotní věřící, kteří si myslí, že Bůh je tak nicotná, ahistorická věc, že se vleze do pouček jejich církve (zatímco ostatní církve a náboženství jsou podle nich mimo) a nezabývá se prožitky a autentickou hodnotou života každého jednotlivce.

Pokud jde o rasisty, někteří z nich mi rozhořčeně psali o případu bílého chlapce brutálně, téměř k smrti zbitého (s rasistickým podtextem) Romem, a že prý ten Rom si také zaslouží vysoký trest.

A dnes čtu na Novinkách.cz, že tento zločinný Rom byl vskutku odsouzen na 10 let vězení, což je nejvyšší možný trest, který mohl jako mladistvý dostat. Soudy tedy fungují dobře.

Když si člověk přečte podrobnosti, jde o opravdu hrozný případ: chlapec z dětského domova, který žije odloučeně od matky, a přesto studuje na gymnáziu, vzorně se chová a má vysoké IQ, potká náhodou na odlehlém místě dvojici výrostků, z nichž (přinejmenším) jeden - odsouzený - je negramotný sadistický imbecil s IQ 41.

Důsledkem setkání je znásilnění chlapce a jeho brutální zbití až k smrti, již unikl jenom náhodou. Je to opravdu drtivé o tom číst, leč přece jenom náhlý čin sadistického imbecila není ve své podstatě tak zrůdný jako provedení plánované hromadné vraždy, již se nepodařilo dokonat jen šťastnou náhodou, z hlav jinak duševně zdravých, gramotných a společensky "normálních" lidí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.11. 2010