Politikové versus spekulanti:

EU se v Bruselu snaží zamezit rozkladu eura

28. 11. 2010

Ministři financí Evropské unie jednají v Bruselu o podrobnostech záchranného balíku pro Irsko ve výši více než 85 miliard euro. V sobotu demonstrovalo v Dublinu více než 100 000 občanů proti novým drastickým finančním škrtům.

Ministři financí EU se snaží mj. zachránit euro před další "nákazou". I jiné evropské země jsou totiž při současné nejistotě finančních trhů potenciálně možnou obětí finančních spekulantů. Je s podivem, že se dopouští, že je stabilita ekonomik západoevropských zemí tak silně závislá na subjektivních náladách finančních spekulantů; vždycky to nakonec odnesou nikoliv bankéři, ale obyčejní lidé, míní Jan Čulík.

Pozorovatelé nyní varují, že rozpadne-li se euro, rozpadne se i Evropská unie; znamenalo by to v konečném důsledku rozpad evropského kontinentu na hašteřící se a války mezi sebou vedoucí národy, jako v minulosti. Nepříliš pozitivní vyhlídky.

V minulém týdnu ostře stouply úroky za desetileté obligace, které vydává španělská vláda, na 5,2 procent. Podle listu Financial Times je to známkou rostoucího znepokojení, že by se finanční krize mohla rozšířit i do dalších zadlužených zemí, včetně Portugalska, Španělska a Belgie. Španělský premiér Zapatero varoval finanční spekulanty, že se jim Španělsko přivést k bankrotu nepodaří.

V pátek odmítlo Portugalsko jako "naprosto falešné" zprávy, že je pod tlakem, aby přijalo mezinárodní záchranný finanční balík. Reagovalo tak na zprávy deníku Financial Times Deutschland, podle nichž Portugalsko k přijetí záchranného balíku nutí různé země EU a Evropská centrální banka.

Periferní trh obligací v eurozóně se octl pod dalším tlakem uprostřed rostoucích obav, že se krize šíří. Irské obligace stouply na 9,071 procent a portugalské na 7,038 procent. Euro vůči dolaru dále pokleslo.

Ve čtvrtek stouply irské, portugalské a španělské obligace na nejvyšší úroveň od vzniku eura, protože finanční spekulanti usoudili, že krizí mohou být zasaženy i větší země v eurozóně. Matt King, globální šéf strategie v bance Citigroup, uvedl, že vzniká nebezpečí, že odprodej evropských obligací by se mohl zvýšit "samospádem":

"Jakmile vznikne jen jiskra pochybností, že by země mohla udělat bankrot, začne být racionální degradovat postavení větší země, jako je Španělsko, už prostě kvůli diverzifikaci," řekl.

Nová volatilita na finančních trzích vzniklla poté, když Německo odmítlo návrh, aby zvětšilo dosavadní balík peněz v hodnotě 440 miliard euro, který je od května připravený na pomoc krachujícím členům eurozóny. Podle mediálních zpráv bylo Německo požádáno, aby zdvojnásobilo velikost tohoto balíku pro případ, že bude nutno pomoci Portugalsku a Španělsku, ale Německo to učinit odmítlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010