14 000 podpisů pod peticí znervóznilo Bohuslava Svobodu. Protesty se přesunou z webu před magistrát

26. 11. 2010

tisková zpráva sdružení Změň politiku

PRAHA -- Bohuslav Svoboda nervózně reaguje na aktivitu občanů, kteří si nechtějí nechat líbit volební machinace pražské ODS. Kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda napsal autorům výzvy dopis (v příloze), ve kterém označuje názory petentů za "nesprávné hodnocení situace" a snaží se obhajovat svoje kroky. Mimo jiné tvrdí, že právě on je "příkladem jednoznačné změny a také garantem dořešení sporných projektů." V zastupitelských výborech přitom mají zasednout bývalí radní, za jejichž vlády si lidé přejmenovali Mariánské náměstí na Mafiánské.

Svoboda rovněž upozorňuje, že koalice vznikla zcela demokraticky na základě výsledků voleb. "Pan Svoboda je jako šachista, který před utkáním nechal připravit soupeře o několik figurek a ještě má tu drzost tvrdit, že to bylo fér. S takovým člověkem bych šachy hrát nechtěl," uvedl Marek Jehlička, ředitel občanského sdružení Změňpolitiku.cz.

Petici podepsalo téměř 15 tisíc lidí za pouhých pět dní. Svůj nesouhlas přijdou vyjádřit osobně ráno v úterý 30. listopadu na Mariánské náměstí. Demonstrace začne v 9:00 těsně před ustavující schůzí zastupitelstva. Koalice totiž vzniká až hlasováním zastupitelů. Autoři petice věří, že takto masivní a jednoznačný nesouhlas může její vznik zastavit.

Z Mariánského náměstí se demonstranti přesunou do jednacího sálu, aby zastupitelům předali petici a sledovali jejich hlasování. "Politici před volbami rádi slibují hory doly a jsou zvyklí na to, že po volbách se o ně už nikdo nestará. Listopadová výzva je jasným vzkazem veřejnosti, že se poměry změnily a že si lidé neférové jednání nenechají líbit. To je špatná zpráva pro politiky, ale dobrá zpráva pro demokracii," uvedl Antonín Parma ze sdružení Vyměňte politiky.cz.

Listopadová výzva pražským zastupitelům upozorňuje na to, že koalice ODS a ČSSD jde proti vůli většiny pražských voličů. Také kritizuje způsob, jakým k ní došlo. Poukazuje na účelovou manipulaci s volebními obvody, v jejímž důsledku byly znevýhodněny menší strany a znehodnoceny volební hlasy desetitisíců Pražanů. Zkreslený volební výsledek dal prostor pro vznik pravolevé koalice, která umožňuje zachování stávajících mafiánských struktur napojených na pražský magistrát.

Petice vznikla v podvečer výročí 17. listopadu, v reakci na demonstraci na Václavském náměstí. "Cílem výzvy není vyjádřit podporu konkrétním stranám či politikům, ale chceme dát jako občané najevo svůj nesouhlas s dlouhodobým stylem vedení pražského magistrátu. Vytvoření velké koalice chápeme jako známku toho, že zavedený způsob vládnutí na magistrátu bude pokračovat ve starých kolejích. Domníváme se, že je to v rozporu s vůlí většiny pražských voličů, kteří důrazně dali najevo, že si přejí skutečnou změnu", okomentoval vznik petice jeden z autorů, filosof Václav Němec. K výzvě se brzy přidala sdružení Změňpolitiku.cz, Vyměňte politiky.cz a Inventura demokracie a podpořilo ji množství osobností z vědeckého, kulturního, akademického či náboženského prostředí.

Pod petici v posledních dnech přibývá v průměru více než 2500 podpisů denně. Aktuální počet podpisů je možné sledovat ZDE.

Co bylo řečeno na dnešní tiskové konferenci:

Václav Němec, spoluautor petice: Nepodporujeme žádnou politickou stranu. Pražané už dávno měli dát najevo svůj nesouhlas se způsobem vedení města. Známé kauzy jako Opencard jsou jen špičkou ledovce a volby byly poslední kapkou.

Marek Jehlička, Změňpolitiku.cz: Sedím tu s pevnou vírou, že se Bohuslav Svoboda nestane primátorem. Bohuslav Svoboda obhajuje neobhajitelné. Obě strany se znemožnily ještě předtím, než začaly vládnout. Neříkáme to sami, říká to s námi 15 tisíc lidí. V posledních dnech se odehrává něco, co se neudálo od Sametové revoluce. Občané ukazují, že si jisté konkrétní politické kroky nedají líbit, začínají cítit odpovědnost za to, v jakém městě chtějí žít, a umějí si najít nástroje, jak to dát najevo.

Olga Sommerová, dokumentaristka: V posledních dvaceti letech bylo v občanské společnosti ticho po pěšině. Bohuslav Svoboda píše, že správu veřejných věcí lze měnit standardními politickými postupy. Nelze. Politiku u nás tvoří muži, ale chování ochotné ke lži a podvodu není mužné ani čestné. Zvykli jsme si, že se politici chovají účelově. Přála bych si, aby demonstrace nebyla poslední. Jinak se nám zase vysmějí.

Miroslav Petříček, filosof: Největším nebezpečím vzniku velké koalice je, že můžeme začít pochybovat o smyslu demokracie. Koalice je formálně, účetně v pořádku, ale my si musíme klást otázku, jestli to stačí pro politické jednání? Je volební hlas účetní položkou? Počet lidí podepsaných pod Listopadovou výzvu svědčí o tom, že nestačí. Hlasy odevzdané ve volbách znamenaly jednozačné odmítnutí něčeho a touhu po změně. Nezměnilo se nic. Kdo půjde příště k volbám, pokud jejich výsledek nezávisí na tom, jak hlasujeme?

Alexandr Tomský, politolog: Formálně tyto koalice poražených mohou vznikat, ale jde o to, přečíst si hlas lidu. Pavel Šafr hezky napsal, že vznikla koalice alchymistů, kteří všechno proměňují ve zlato.

Antonín Parma, Vyměňte politiky.cz: Odlišností této akce od minulých let je profesionalita občanských iniciativ, které propojují svoje síly. Dřívější skepse se proměnila ve zdravou naštvanost, která přechází v zajímavou energii. Průměrný počet impresí na Facebooku byl půl milionu během jednoho týdne. To znamená, že se ve společnosti skutečně něco děje. Nejde jen o Prahu, ale o celou ČR -- v mnoha dalších významných městech se děje to samé, co v Praze.

Tomáš Drážný, Inventura demokracie: Jedním z kroků zkvalitnění demokracie je důvěra občanů v jejich zástupce, a to se v Praze neděje. Rádi bychom apelovali na politiky, aby dbali na morální hodnoty více než na stranické cíle a respektovali hlasy voličů i po volbách.

Radek Banga, hudebník: Demokracie měla vzniknout před dvaceti lety, ale já se nemůžu ubránit pocitu, že u nás vláda lidu není. Velká koalice je důkazem neférovosti a zrady voličů. Je to trus hozený na voliče. Nebude stačit, že se budeme scházet na ulici. Musíme obrazně vejít do kanceláří politiktů a říct jim to z očí do očí.

Příloha tiskové zprávy

Dopis Bohuslava Svobody autorům Listopadové výzvy

Vážení autoři výzvy pražským zastupitelům,

hluboce se mýlíte ve svém radikálním názoru, že vytvoření koalice na Magistrátu hl. města Prahy naznačuje dosavadní způsob vládnutí a je v přímém rozporu s vůlí voličů.

Koalice vznikla zcela demokraticky na základě výsledků volby vás a vašich spoluobčanů. Já sám jako volební lídr ODS, bez ohledu na zprávy z druhé ruky, jsem příkladem jednoznačné změny a také garantem dořešení sporných projektů.

Samozřejmě vám nikdy nebudu upírat právo na svobodné vyjádření vašeho názoru. Jen vás chci upozornit, že většina deklarovaných požadavků je i cílem mého působení na magistrátu a veřejně je prezentuji.

Známkou vyspělosti demokratického systému je možnost ovlivnit vlády a správu veřejných záležitostí standardními cestami, a také schopnost přijmout jiný než vlastní názor. V současné chvíli to však vypadá, že poněkud nesprávně hodnotíte současnou politickou situaci a to ještě před započetím práce nového Zastupitelstva hl. m. Prahy.

S úctou

Bohuslav Svoboda

kandidát na primátora

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 26.11. 2010