Desetitisíce školáků protestovaly v Británii proti zvýšení univerzitního školného

25. 11. 2010

Desetitisíce studentů a školáků protestovaly po celé Británii proti drastickému zvýšení univerzitního školného. Jak dokázal rozhlas BBC sérií rozhovorů z míst demonstrací, většina demonstrantů byla velmi mladá - mnozí byli ve věku 15 a 16 let. K radikalizaci mladých středoškoláků došlo, protože právě jich se zaváděné horentní univerzitní školné dotkne od roku 2012.

Po celé Británii se konaly demonstrace a studenti okupovali univerzitní budovy. Podle některých odhadů se protestů zúčastnilo celkem až 130 000 osob. K jedinému násilí došlo v centru Londýna. Pozdě ve středu večer rozbíjel dav nedaleko Trafalgarského náměstí okna autobusů, výkladní skříně a okna britského ministerstva financí.

Předtím se malá skupina demonstrantů pokusila prorazit policejními kordony. Jiní demonstranti se zmocnili opuštěného policejního vozidla, rozbili na něm okna a posprejovali ho nápisy.

Britská vláda protesty odsoudila a tvrdila, že jich zneužily extremistické organizace. Ministr školství Michael Gove reagoval agresivně a apeloval na sdělovací prostředky, aby násilné menšině "neposkytovala kyslík publicity". Je to výraz, který použila v osmdesátých letech Margaret Thatcherová, když se snažila přesvědčit média, aby neinformovala o teroristických akcích Irské republikánské armády. Gove dodal, že vláda svou politiku nezmění: "Reaguji na argumenty, ne na násílí."

Liberálnědemokratický náměstek premiéra Nick Clegg však vyjádřil politování, že byl nucen porušit předvolební příslib zrušit univerzitní školné. Na dotaz, jak reaguje na skutečnost, že studenti oběsili jeho loutku v životní velikosti, uvedl, že si "už vypěstoval hroší kůži".

Největší demonstrace se konala v Londýně, kde asi 5000 osob, většina z nich o hodně mladších, než byli lidé, kteří se účastnili hromadného protestu před čtrnácti dny, 10. listopadu 2010, byla nucena strávit v zimě mnoho hodin v policií hermeticky uzavřeném prostoru. Tisíce aktivistů uspořádalo demonstrace po celé Británii a okupovalo univerzitní budovy.

Asi 3000 studentů a školáků protestovalo v centru Manchesteru, kde byli čtyři demonstranti zatčeni, a obdobný počet demonstroval v Liverpoolu. Asi 2000 osob demonstrovalo v Sheffieldu a 1000 v Leedsu a 3000 v Brightonu. V Cambridgi došlo k potyčkám s policií, kde se studenti pokusili proniknout do univerzitního Senátu.

Avšak v televizi se donekonečna vysílaly scény z centrálního Londýna. Dva policisté byli zraněni, jednomu byla zlomena ruka, a zraněno bylo také 11 demonstrantů. Policie uvedla, že zatkla 32 osob. Stejně jako před čtrnácti dny, násilí páchala minimální menšina a ostatní s tím hlasitě nesouhlasili

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 25.11. 2010