Epopej v Moravském Krumlově může patřit Praze

19. 8. 2010

tisková zpráva Suverenity -- bloku Jany Bobošíkové

Suverenita -- blok Jany Bobošíkové přednesla na tiskové konferenci řešení umístění Slovanské epopeje a zároveň naplnění podmínky Alfonse Muchy. Tiskové konference se zúčastnil rovněž starosta Moravského Krumlova Ing. Jaroslav Mokrý, který toto řešení bezvýhradně podporuje. "Ponecháme dílo Alfonse Muchy v Moravském Krumlově, postaráme se ale o to, aby zámek přešel do vlastnictví hlavního města Prahy. Praha tak bude vlastníkem objektu, který bude i nadále sloužit k stálé expozici tohoto mimořádného díla, které je nutné neprodleně prohlásit národní kulturní památkou, což se doposud nestalo, a to je ostuda," uvedla Jana Bobošíková.

Podle ní se tak naplní podmínka Alfonse Muchy, aby dílo sídlilo v objektu, jehož vlastníkem je Praha. "Epopej považujeme za součást paměti, kultury, hrdosti a historie té části Evropy, ke které Češi, Moravané a Slované vůbec patří. Ať se to komu líbí nebo ne, své identitě neutečeme. Buďme na ni proto hrdí," uvedla volební šéfka Suverenity.

"Moravský Krumlov bez Slovanské epopeje není ničím, Slovanská epopej bez našeho města ztrácí mnohé," řekl pan starosta Mokrý. Dále seznámil novináře s tím, jak město zajišťuje expozici, ostrahu a ochranu této mimořádné památky.

"Pokud by hlavní město Praha projevilo před pěti lety alespoň minimální zájem o Muchovu Slovanskou epopej, mohlo krumlovský zámek zakoupit a ne jej nechat za pouhých 15 milionů koupit společností Incheba. Stačilo by nevyhazovat desítky milionů za propagaci Olympijských her, stovky milionů za nesmyslnou Opencard či propadávající se tunel Blanka," uvedla dále Bobošíková.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010