Pokuta 1 milionu euro vývozcům odpadků z Česka

19. 8. 2010 / Fabiano Golgo

Ti, kdo nechali odvézt odpadky z Česka do Brazílie, budou pokutování částkou 1 milionu euro. Žížala, nalezená v zásilce, bude klíčem ke zjištění, odkud odpadky pocházejí.

Jihokorejská firma Hanjin Shipping Company, která z Hamburku odvezla 22 tun odpadků, které podle oficiálního zjištění pocházejí z České republiky, dostane od brazilského ministerstva životního prostředí pokutu 1 milionu euro, pokud náklad odpadků nebude z Brazílie odvezen do pondělka. Náklad mimo použitých papírových plenek a nemocničního materiálu obsahoval také nepoužité bramborové hranolky a kečup z McDonaldu. Brazilské úřady se dotazují českých úřadů, aby zjistily, zda se nějaký držitel frančízy McDonaldu v České republice zbavuje odpadků protizákonným způsobem. Náklad také obsahoval prošlé konzervy pro psy, hnojivo a ovocné džusy v krabicích.

Syn vlastníka brazilské firmy Recoplast Recuperação e Comércio de Plástico, která zásilku objednala, navštívil od r. 2007 Českou republiku šestkrát.

Klíčem k zjištění původu zásilky bude žížala. Byla předána vědcům na Santa Maria Unversity. Ti mají určit, podle písku a potravy v tomto organismu, odkud přesně pochází.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.8. 2010