Britští aktivisté chtějí pohnat ministerstvo obrany k soudu za vraždy civilistů v Afghánistánu

2. 8. 2010

Poté, co upozornil list Guardian, že v amerických vojenských dokumentech, zveřejněných na serveru WikiLeaks minulý týden, jsou informace o celé řadě nezvyklých poprav civilistů, které provedli britští vojáci, chtějí britští aktivisté za lidská práva pohnat britské ministerstvo obrany před soud.

Jménem mírové aktivistky Mayi Evansové poslal o víkendu v této věci ministru obrany Liamu Foxovi právník Phil Shiner. Aktivisté upozorňují, že popravy je "nutno vyšetřit jako možné válečné zločiny" podle zákonů, podle nichž byl ustaven mezinárodní soudní dvůr. Požadují, aby ministerstvo obrany tyto případy řádně vyšetřilo.

Britské jednotky usmrtily nejméně 26 afghánských civilistů a dalších 20 zranily. Je to relativně malý podíl na usmrcení stovek civilistů, které přiznávají ve svých zprávách, zveřejněných na WikiLeaks, američtí vojáci.

Americké depeše hovoří o čtyřech případech usmrcení jednotlivých nevinných civilistů v ulicích Kábulu během jednoho měsíce v roce 2007, v době, kdy tam patrolovaly britské Coldstream Guards. Incidenty vyvrcholily v usmrcení syna jednoho afghánského generála.

V roce 2008 během půl roku britské jednotky pravidelně útočily na nevinné motoristy, a osmkrát usmrtily nevinné řidiče a motocyklisty za to, že se přiblížili příliš blízko k vojenským konvojům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.8. 2010