Independent: Nasedejte na krátkou cestu do komunismu

2. 8. 2010

Srovnejte, jak píše britský tisk o "Borisových bicyklech" v Londýně se zapšklostí serveru aktuálně.cz ZDE. Jako by se pražští novináři obávali, že, nedej bože, by se používání městských kol zadarmo mohlo rozšířit i do Prahy!

Borisovy bicykly, které v pátek přijely do Londýna, mají pár potenciálních problematických rysů a kritikové je všechny zaznamenali. "Spousta lidí vás bude žalovat", "na ulicích budou vadit nezkušení cyklisté", "bude to finanční fiasko", "je to chytrý trik od sponzorující Barclays Bank, abychom zapomněli, jak nás banky okrádají".

Přesto však pátek přišel a přinesl množství potěšení. Nejprve se objevila lesklá, solidně postavená kola, která nevypadají celebritálně, ale jsou nesmírně šarmantní. Pak přišly zvědavé pohledy Londýňanů, kteří se snažili zjistit, jak to funguje.

Na stanovištích jsou kola. Vezmete si jedno, odjedete na něm, kam chcete, a necháte ho zaklapnuté na jiném stanovišti. Jednoduché.

Dívala jsem se z kanceláře, jak Londýňané komicky obcházeli kola, zkoušeli své klíče, než se to naučili, jak si kolo vyzvednout. Z nějaké příčiny to šlo ženám hůř než mužům.

Poté, co jsem si jedno kolo vyzkoušela, vrátila jsem ho na stanoviště a chtěla jsem si vyzvednout jiné. Nešlo to. "Je to váš klíč," poradil mi přítomný zřízenec. "Musíte počkat pět minut."

Jeden taxíkář mi řekl, že se děsí toho, co se stane, až začnou lidé s těmito koly brázdit londýnskými ulicemi.

Viděla jsem jednu ženu v burce, jak nasedla na kolo. Viděla jsem obě pohlaví, všechny sociální třídy, finančníky ze City i prodavače a prodavačky. Vznikla velká rodina cyklistů.

Už za jediný den se Borisovým bicykům podařilo proměnit charakter hlavního města. Když jsem se sem před třiceti lety přistěhovala, cyklista tu byl kuriozitou. Ale naše ježdění na kole se rozvinulo, charakteristickým způsobem. Jak říká Boris své nové cyklistické fraternitě: "Buďte asertivní!"

Jízdní kola jsou ovšem pro primátora brilantním tahem. Antikapitalisté si stěžují, že kola podporují reklamu pro sponzorující banku Barclays, ale daleko víc, že zosobňují primátora Borise. Amatérský cyklista, bez helmy, zřejmě hovořící do mobilu, je nyní novým hrdinou města. Už jsme viděli v novinách fotografie jak známý televizní moderátor Channel Four News Jon Snow brázdí na kolem londýnskými ulicemi a ignoruje všechny červené a smějeme se.

Vážní cyklisté sportovci převažovali příliš dlouho. Já nechci Tour de France. Chci mít možnost dojet do své restaurace.

Boris, korouhvička politiky, nazval svá jízdní kola "komunistickým experimentem". Veřejné vlastnictví, založené na ideálu. Ignorujme vládní koalici. Politika v Londýně je vzhůru nohama a najednou je to daleko zábavnější než kdy předtím.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 2.8. 2010