Evropa přátelská k ženám

7. 7. 2010

Více žen ve vedoucích pozicích prospívá ekonomice - ale výhrady proti německým kabinetem navrhovanému zákonu, jenž stanoví kvóty pro ženy, jsou značné. Zatímco v Německu je diskuse o kvótách víceméně potlačována, naši sousedé jsou již mnohem dále - a prožívají zákonem nařízené revoluce, napsala v Manager Magazinu Helene Endres.

Spor o ženské kvóty v Německu pokračuje. Ministryně spravedlnosti Saska-Anhaltska Angela Kolb zopakoval svou výzvu k zavedení zákonných kvót pro ženy v horních patrech ekonomiky. "Už nevěřím na dobrovolné prosazování v rámci osobních závazků, které navrhuje Evropská komise," řekla Kolb.

Studie ukazují, že firmy s ženami ve vedoucích pozicích jsou ekonomicky úspěšnější než ty, v nichž je management tvořen pouze muži. Z 833 členů představenstvev 200 největších společností v Německu je však jen 21 žen.

V Norsku bylo v roce 2003 zákonem předepsáno, že ženy musejí mít v dozorčích radách 40% podíl. Dnes mají 43% - ale před rokem 2003 to bylo pouze 7%.

Podobné opatření nyní připravuje Nizozemsko, které chce mít od roku 2016 v dozorčích radách aspoň 30% žen. V Rakousku mají mít ženy do konce roku 2013 v dozorčích radách 25% a do roku 2018 40%. Ve Franci Národní shromáždění 20. ledna přijalo zákon, který stanoví kvóty ve výši 20% během příštích tří let, ale za šest let by měly činit již 40%. Společnosti, které ještě nemají v představenstvu žádnou ženu, musejí povinně jmenovat alespoň jednu do šesti měsíců. Ve Finsku musejí být dozorčí rady od letošního roku povinně smíšené, konkrétní kvóty stanoveny nebyly. Konkrétnější španělský zákon vyžaduje rovnováhu mezi muži a ženami. Přechodné období skončí v roce 2015, sankce za nedodržení zatím nebyla stanovena.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 7.7. 2010