Svět reaguje na izraelský útok

1. 6. 2010

  • OSN požaduje vyšetření izraelského útoku na konvoj pro Gazu
  • Hnutí Free Gaza Movement konstatuje, že vyšle další dvě lodě
  • Turecký premiér Erdogan varuje Izrael, aby "nezkoušel trpělivost Turecka"
  • Egypt otevřel hraniční přechod do Gazy
  • BBC se ptá, zda je legální věznění osob, které Izrael v konvoji zatkl v mezinárodních vodách

Hlavní, mimořádnou zprávou dne, zůstává v mezinárodních médiích bezprecedentní útok Izraele na humanitární konvoj v mezinárodních vodách Středozemního moře. Zde je pár útržků z průběžného zpravodajství listu Guardian:

Brazilská filmařka Lara Lee, která byla na palubě lodi Mavi Marmara, když na ni izraelské jednotky zaútočily, konstatuje, že izraelské jednotky se vylodily na palubu "a začaly střílet na lidi". Uvedla to v úterý v brazilské televizi TV Globo.

"Nejprve přerušily všechny naše satelitní komunikace a pak zaútočili," uvedla. Řekla to z izraelského vězení v městě Beersheva, 80 km od Jeruzaléma.

Občanská organizace Avaaz založila petici, požadující plné vyšetření tohoto námořního incidentu a ukončení blokády Gazy. Petice bude doručena do OSN, až dosáhne 200 000 podpisů. Za poslední dvě hodiny ji podepsalo 14 000 osob. Petici je možno podepsat ZDE

Izrael usmrtil v úterý v pásmu Gaza pět palestinských extremistů, tři leteckým úderem po raketovém útoku na Izrael a dva v pozemní přestřelce.

Ban Ki-Moon podle OSN konstatoval: "Kdyby Izrael splnil požadavky na zrušení blokády Gazy, k námořnímu incidentu by nedošlo."

Izraelská armáda vydala videorozhovor s jedním z vojáků, kteří zaútočili na loď Mavi Marmara. "Bylo to lynčování," říká voják: Všichni měli železné tyče, nože, oprátky, skleněné lahve..."

Egypt otevřel hraniční přechod do Gazy, protože je mu trapně, že napomáhal udržet izraelskou blokádu Gazy.

Vycházejí najevo další a další osobní svědectví.

Britské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že mezi zraněnými je jeden Brit.

Turecký ministerský předseda Recept Tayyip Erdogan přednesl zuřivý projev v tureckém parlamentě v Ankaře.

"Tento útok musí být potrestán," řekl a vyvolal tím obrovský potlesk. "Nikdo by neměl zkoušet trpělivost Turecka. Základy míru na Blízkém východě ohrožuje neodpovědný postoj Izraele. Tento krvavý masakr, který spáchal Izrael proti lodím, které vezly humanitární pomoc do Gazy, si zalouží hlubokého prokletí."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.6. 2010