Další chyby politiků

1. 6. 2010 / Boris Cvek

A politici dělají další nesmyslné chyby, díky nimž jsou pro smích veřejnosti. Bohuslav Sobotka, který zůstal na čele ČSSD po odstoupení silného lídra Jiřího Paroubka jako jakési slepé střevo, chce být "podle zvyklostí" prezidentem pověřen vyjednávat s ostatními stranami o vládě, v níž by měla ČSSD svou účast. Vláda spojená s ODS či TOP09 by však byla plivnutím na voliče, kteří dali sociální demokracii své hlasy.

Jedinou možností, která Sobotkovi zbývá, je konstelace ČSSD, VV a KSČM (ať už v menšinovém či většinovém kabinetu), což je na hranici čirého šílenství, zejména když sociální demokracie má před sebou složitou cestu k vnitřní reformě, aby mohla vyhrát příští volby. Nerozumím, proč se Bohuslav Sobotka nezvedne a neřekne: pravice vyhrála volby, nejpřirozenější vládní koalice s výrazným většinovým mandátem je zřejmá a my jdeme do opozice, abychom si prošli sebereflexí a proměnou. Musíme na sobě pracovat a voliči od nás mohou čekat novou politiku a novou nabídku pro příští volby. Ač mi byl Bohuslav Sobotka vždy velmi sympatický, jedinou naději vidím pro sociální demokracii v kandidatuře Michala Haška na předsedu strany a v hluboké personální i ideové obnově ČSSD tak, aby pro ni v roce 2014 hlasovali mladí lidé tak, jak dnes hlasovali pro TOP09. Jedním z velkých témat (a to radím všem stranám), jež by levice měla zvednout, jsou hospice, starost o umírající, životní prostředí, alternativní trendy, odpovědnost za krajinu a vlastně všechny hodnoty nad pouhým žrádlem a penězi a strachem a zápecnictvím.

Podobně Petr Nečas podle mého názoru propadl v nedělních Otázkách VM, když začal mluvit o ústavních zárukách "rozpočtové odpovědnosti" a o nové komisi úředníků, jež bude z tohoto pohledu posuzovat všechny zákony, navrhované vládou. Schwarzenberg tyto názory pohrdavě odbyl tím, že je potřeba soustředit se na reálné problémy rozpočtu pro rok 2011. Vymezil se také ihned vůči Věcem veřejným, když naznačil, že s Radkem Johnem zpravidla nesouhlasí. Bitva o ovládnutí pravice tak byla už zahájena... Nečas i John v ní zatím působí jako malé děti, které jsou pod dohledem starého prohnaného šlechtice. Lze však očekávat, že celé vládnutí nové vlády ODS+TOP09+VV, pokud taková vláda vskutku vznikne, bude napjatým přetahováním se o pravicové a středové voliče s mizivým zájmem na stabilitě vlády. Všechny dosud vládnoucí koaliční vlády byly tvořeny stranami, jejichž elektorát se tolik nepřekrýval (v tom byla úžasným koaličním partnerem zejména KDU-ČSL, nicméně i US-DEU měla voliče, kteří nebyli typickými voliči ODS a ČSSD, a podobně to bylo s voličskou základnou Strany zelených), naopak VV a TOP09 nejvíce voličů "ukradli" ODS a o ty voliče se vede už nyní boj.

Pro ODS bude obvzláště složité projít nějakou hlubší proměnou, když bude mít zároveň vládní odpovědnost a bude muset čelit dvěma pravicovým konkurentům, kteří se určitě nechtějí po roce 2014 jen tak vypařit. V tom ohledu je výsledek sněmovních voleb 2010 velkou šancí pro ČSSD, a ta by se podle toho měla chovat.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 1.6. 2010