Staromódní elitářství Jana Čulíka

Přistěhovalci za štědrost místních rabují domy a vypalují auta

25. 5. 2010

Reakce na článek "Staromódní xenofobie Petra Skácela".

Nevím jakým právem se považujete za lepšího člověka a čím se cítíte být povolán k tomu, aby jste Čechům opravoval jejich "ideologicky závadné" názory a nedemokraticky jim vnucoval svoji ideologii, píše Jan Jadrný.

Jestli trpíte ethnomasochizmem a xenofilií, nikdo vám nebrání ubytovat u sebe partu afrických či indických emigrantů a od rána do večera si od nich nechat nadávat do britských idiotů a mít pocit viny za to, že praprapraprapradědeček vašeho souseda možná zotročoval jejich praprapraprapradědečka v období britského kolonializmu. Ale nevnucujte tuto svoji zálibu druhým (a nebo vnucujte, ale pak se nedivte, že vám posílají vulgární emaily) .

V historii, od pravěku po novověk, bylo běžné, že cizinec neměl v komunitě/zemi plná občanská práva dokud neprokázal, že sdílí hodnoty společnosti, do které se chce zařadit. Trvalo roky, než cizinec získal stejná práva (např. volební) a komunita jej přijala mezi sebe. Na vědce ve společenských vědách je to dost závažná neznalost historie/sociologie. Nebo to víte a zamlčujete to, protože se vám to nehodí do vaší ideologie?

Pokud Západoevropanům nevadí, že jim přistěhovalci odměnou za jejich štědrost a poskytnutí sociálních výhod podpalují auta a rabují domy, tak je to jejich věc. Pokud se raději nechají přepadnout a okrást, než by se bránili a pak čelili obvinění od lidí jako vy, že jsou rasisté a xenofobové, opět je to jejich věc.

Ale jaký postoj k cizincům zaujmou občané ČR, je zase věcí jejich. Tomu se říká demokracie, víte? A fašizmus je, když přijde nějaký samozvanec, který se cítí být povýšený nad ostatní a vyvolený k ideologickému vedení té nevzdělané lůzy pod ním. Jako Hitler, jako Mussolini, jako Stalin, ... jako VY.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.5. 2010