V ČR "není stahování filmů z webu krádež"

25. 5. 2010

Dle českých zákonů stažení uměleckého díla (hudby, filmu) rozhodně není trestné, a tudíž to nemůže být kvalifikováno jako krádež. A pro vlastní potřebu to zákon ve většině případů umožňuje. Trestné je sdílení či vystavení autorsky chráněných děl k volnému stažení.

Nejsem právník, ale o okrádání lidí organizacemi typu OSA (Ochranný svaz autorský) se zajímám. Dosti podrobné rozklady této problematiky byly popsány na webu cdr.cz (nyní diit.cz) a předpokládám, že nějaké materiály bude mít k dispozici i Česká pirátská strana. Z toho, co jsem zatím četl, je zřejmé, že se ve svém titulku velmi mýlíte, píše čtenář, který se podepsal Novák.

Pozn. JČ: Ano, v českém právním řádu nalezneme nejrůznější podivnosti.

Natočím-li za značné peníze celovečerní film a někdo ho umístí proti mé vůli na web (mimo ČR, takže to je českým právním řádem nepostižitelné), jestliže si ho budou občané v ČR proti mé vůli zadarmo stahovat "pro vlastní potřebu" je to stokrát krádež, ať si o tom český právní řád myslí cokoliv. Jinak jsme také dostali řadu mailů, v nichž se argumentuje, že "velké firmy jsou zlodějské, tak co bychom nekradli i my". Takže když jiní kradou, je to ospravedlněním, že mám právo krást i já? Hezké.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.5. 2010