Finanční institut: Všechny tři britské politické strany zatajují voličům nutné škrty ve státním rozpočtu

28. 4. 2010

Čelný britský finanční ústav, Institute for Fiscal Studies, obvinil všechny tři hlavní britské politické strany, a zejména labouristy, že utajují, jak vysoké bude po volbách muset být zvýšení daní, jak drastické budou muset být škrty v sociálních službách a ve státních výdajích.

Institute for Fiscal Studies obvinil britské labouristy, konzervativce i liberální demokraty, že předložili před volbami veřejnosti jen "mlhavé" plány na finanční škrty. IFS tvrdí, že konzervativci plánují nejrozsáhlejší škrty ve státním rozpočtu od druhé světové války a že labouristé a liberální demokraté plánují největší škrty od doby, kdy Británie v polovině sedmdesátých let zažila hospodářskou krizi, kdy ji musel zachraňoval Mezinárodní měnový fond.

ISF tvrdí, že ani jedna politická strana neidentifikovala finanční škrty, které budou nutné ke splnění jejich plánu na redukci státního deficitu.

Z analýzy IFS vyplývá, že konzervativci budou muset identifikovat škrty ve výši 64 miliard liber každoročně až do roku 2014-15, avšak oni identifikovali méně než pětinu z nich. Labouristé musejí identifikovat škrty ve výši 51 miliard liber a identifikovali jen osminu. Liberální demokraté musejí identifikovat škrty ve výši 47 miliard liber a identifikovali jen čtvrtinu.

ISF se vyjádřil velmi skepticky vůči mlhavým tvrzením britských politických stran, že odstraní obrovský státní deficit rozsáhlými škrty, jichž Británie nebyla svědky už nejméně třicet let. Zřejmě bude nová vláda nucena drasticky zvýšit daně. velmi pravděpodobně bude zvýšena daň z přidané hodnoty z nynějších 17,5 procenta na 19 nebo 20 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.4. 2010