Lovelock: "Nemůžeme zachránit planetu"

27. 4. 2010

Profesor James Lovelock, vědec, který zformuloval hypotézu Gaia, prohlašuje, že je příliš pozdě snažit se o záchranu planety.

Muž, který získal celosvětovou slávu svou hypotézou, že celá Země funguje jako jednotný organismus, se nyní přiklání k názoru, podle nějž můžeme jedině doufat, že se Země tváří v tvář naprosto nepředvídatelné změně klimatu o sebe postará sama.

V interwiev s moderátorem Johnem Humphrysem Lovelock řekl, že zatímco budoucnost Země byla nejistá, lidstvo si neuvědomovalo, že budováním civilizace "stisklo spoušť".

Předpovídá, že klima se nebude chovat podle modelů moderních klimatologů, ale bude se projevovat chaotickými změnami, které nedokážeme správně předvídat.

Vědci, kteří tvrdí, že dokáží předpovědět klimatické změny a zachránit planetu, podle Lovelocka nechápou vědu jako povolání, ale budují si na problému kariéru, v níž dává smysl překrucovat data.

Obnovitelná energetika sice dává dobrý smysl jako podnikání, ale není založena na dobrém praktickém technickém designu.

Lovelock v devadesáti letech zastává názor, že ať už se o sebe Země postará nebo ne, vše co můžeme udělat je "užít si života, dokud to jde".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.4. 2010