POZVÁNKA

MAYDAY festival aneb kam na Prvního máje

28. 4. 2010

Třetí ročník festivalu MAYDAY 1.5.2010 se bude konat v Praze na Císařské louce v Praze 5 od 13.00. Vezměte s sebou své kamarády, kolegy, ratolesti i vaše přátele. Co zde najdete? Dvě pódia s kapelami ROZPOR, MOTHER, THE PACK A.D., BPM, PIPES AND PINTS, THE ROBOCOP KRAUS, HONORACE, STOLEN LIVES, ABHORRENCE, CLASS WAR KIDS, ANCHORLESS... Nevadí, že tyto kapely neznáte - tento festival je o poznávání neznámého. Součástí MAYDAY jsou vedle hudby, také přednášky, workshopy a promítání.

Festival MAY DAY se stal v nejlepším slova smyslu angažovaným a politickým festivalem, akcí s přesahem, kde jde prvotně o vyjádření a podporu antifašistických myšlenek a postojů, o zápas za svobodnou společnost bez kapitalistických či jiných deformací.

I letos můžeme společně dokázat, že propojení uměleckého vyjádření a radikální politiky je možné. Navíc za podmínek, které negují neustále omílanou kapitalistickou mantru. Tedy opět bez vstupného, sponzorů a dotací, zato však se zápalem a odhodláním. Politický rozměr festivalu bude letos podpořen větším prostorem pro prezentace, workshopy a přednášky. Atraktivní zůstává i hudební část, podobně jako v předchozích dvou ročnících se nám podařilo oslovit kapely a interprety, které svou účastí dávají jasně najevo, že hudba a politika mohou být dvě strany téže mince.

THE ROBOCOP KRAUS z Německa se představí jako headliner celého festivalu. Legendární kapela, která se přirozeným způsobem dopracovala až na úplnou špičku ve svém stylu. Jejich deska "They Think They Are Robocop Kraus" vyšla na Epitaph Records a Robos se dokázali z vysmívané provinční party stát velmi uznávanou a respektovanou kapelou. Jejich koncerty jsou pak čistou esencí nakažlivé energie, vynikajících hudebních výkonů, zábavy a inteligentních postupů. Navíc dokáží každý koncert proměnit v jednu velkou párty a Císařská Louka jim k tomu dává neopakovatelnou příležitost.

podrobnosti ZDE

Další výjimečnou kapelou je dívčí duo THE PACK A.D. z kanadského Vancouveru. Dokonalé propojení hlasitého garage punku a bluesových postupů v jejich podání je prostě odzbrojující, zvláště když hlavními inspiracemi jsou jména jako Aretha Franklin, Muddy Waters či Janis Joplin. The Pack a.d. v sobě mají neskutečnou magii a navíc i je předchází pověst nezapomenutelné live kapely!

podrobnosti ZDE

BPM alias Básníci před mikrofonem. Hodilo by se napsat "znáte z TV", kde teď běží jejich track Chill a nové album Horizonty sklízí samé úspěchy. Je pro nás ctí, že letošní hlavní hiphopovou akvizicí jsou právě BPM, i když nutno dodat, že toto trio nabízí mnohem víc než klasická klišé. Ponořte se do jejich "básní" a najdete hlubší ideje a emoce.

podrobnosti ZDE

PIPES AND PINTS – žádné jméno není v punkové scéně v současnosti více skloňováno. Vynikající propojení dravého punk rocku a skotských dud vytváří velmi specifický koktejl, který se vyznačuje velkou výbušností a skvělou show. Pipes and Pints pak také dokazují, že mají srdce na správném místě a otevřeně se hlásí k podpoře antifašistických a rovnostářských myšlenek.

podrobnosti ZDE

Slovenští ROZPOR jsou legendární striktně antifašistickou kapelou a určitě budou jako vždy připraveni vás odfouknout svým tvrdým mixem hardcoru, street punku a dobrého oi. Samotná hudba je v tandemu s nekompromisním postojem vůči všem formám útlaku a celkový efekt je stejný, jako když hodíte Molotovův Koktejl. "Buďem antifašista až do konca života!"

podrobnosti ZDE

Z popela legendární kapely Thema 11 povstal nový Fénix jménem MOTHER, který bude prezentovat tu temnější stránku hc scény. Drtící postupy, osudové melodie, nekompromisní zpěv, síla buldozeru. Jestli se vám líbili minulý rok Envy, máte rádi Neurosis nebo Lvmen, budete určitě spokojeni.

podrobnosti ZDE

Druhé podium bude opět umístěné ve stanu. Už loni nám zprostředkovalo hned několik nezapomenutelných zážitků. Letos se ho chystá okupovat tahle skvělá sestava:

ANCHORLESS - dánská indie punk senzace, v jejímž středu najdete členy legendárních Lack. Skvělý muzikanti s obrovským přehledem a citem pro totálně nakažlivé melodie a navíc prezentující velmi inteligentní politické postoje. Skvělá kombinace!

podrobnosti ZDE

Kanadští CLASS WAR KIDS vás rozstřílí od boku jednoduchým, velmi úderným a zároveň melodickým punk rockem, opět se zcela jasným přesahem, který je jasně naznačen už v jejich názvu.

podrobnosti ZDE

Další slovenskou kapelou budou ABHORRENCE. Přísný beatdown hard core od jedné z nejrespektovanějších kapel v tomto stylu, která se nedávno vrátila z turné po Asii. Abhorrence dokazují, že podobný styl rozhodně nemusí být jen prázdná nádoba a už od svého počátku až do dnešních dnů otevřeně a velmi aktivně podporují kampaň Good Night White Pride.

podrobnosti ZDE

Z opačného spektra hc scény jsou STOLEN LIVES, kteří drtí nekompromisní thrash hard core ve stylu D.R.I. či Corrosion of Conformity s divokou pódiovou show. I oni však velmi ostře mluví o současném systému a jasně se vymezují proti fašismu a neonacismu.

podrobnosti ZDE

Přesně to samé pak dělá i BONUS. Hip hop se striktně undergroundovými kořeny, který velmi úspěšně bourá všechna zavedená klišé o tom, jak by měl vypadat a znít hip hop.

podrobnosti ZDE

No a pražská kapela oi! kapela HONORACE nám dokáže, že i skinheadská subkultura se může jasně vymezit z apolitické nebo neonacistické stylizace a jasně deklarovat svůj názor. V tomto konkrétním případě skrze nekompromisní tvrdý oi!

podrobnosti ZDE

Program

Dvoupatrový politický stan

  • 14:50 - 15:50 promítání SQUAT WARS (film o obsazování prázdných domů)
  • 16:00 - 17:00 přednáška Patří města developerům?
  • 17:10 - 18:10 přednáška Stávka v Huyndai: dopady a souvislosti
  • 18:20 - 19:20 přednáška Politika jako marketing (koho volit nebo proč nevolit?)
  • 19:30 - 20:30 promítání KRUH (film o pokusu o pogrom v severočeském Janově)
  • 20:40 – promítání FGHTING TALK (dokument o britské Antifašistické akci)

Kavárna v politickém stanu

  • 16:00 – 17:00 přednáška Lokální i mezinárodní podoby Palestinského odporu proti izraelské okupaci

Koutek - workshopy/přednášky

  • 14:30 – 15:20 Angažovaný streetart - prakticky zaměřený workshop
  • 15:30 - 16:30 Workshop sítotisk (vyrob si vlastní potisk)
  • 16:40 - 17:10 Interaktivní hra – Gender rider (poznejte nevnímané stereotypy)
  • 17:20 - 18: 20 Sexuální násilí mezi námi
  • 18:30 – 19:40 Prezentace asociace pro sociální rozvoj Janova – Alerta

Kompletní program a aktuality ZDE

PŘEDNÁŠKY

Politika jako marketing

Letos nás čekají hned troje volby a politici se nás budou opět snažit přesvědčit, že jedině svým hlasem ve volbách můžeme něco ve společnosti změnit. V přednášce Politika jako marketing se redaktor A-kontra Ondřej Slačálek zamyslí nad tím, jestli spíše než „demokratickou“ soutěží volby nejsou přehlídkou reklamních kampaní. Co může dělat člověk, který odmítá svoji zodpovědnost redukovat na hlas vhozený do volební urny? Stačí volby bojkotovat?

Lokální i mezinárodní podoby Palestinského odporu proti izraelské okupaci

Na okupovaném území Palestiny se pohybovala aktivistka Internatinal Solidarity Movement Eva Nováková, která byla státem Izrael nelegálně vyhoštěna. Náplní její přednášky budou způsoby nenásilného boje proti okupaci Palestiny a propojení lokálního a mezinárodního odporu.

Angažovaný streetart

Prakticky zaměřená přednáška nejen o politickém streetartu, určená zejména pro ty, kteří by se mu chtěli věnovat. Výroba šablon, graffiti, bezpečnost práce, příprava, výběr lokalit, postupy , triky a tipy, nepsaná pravidla ulice a nejen to.

Na závěr promítání prací z ČR za rok 2009/10.

Patří města developerům?

Tento rok je také ve znamení schvalování územního plánu Prahy, který může významně zasáhnout do podoby hlavního města. Člen kolektivu MĚSTO: NA PRODEJ vystoupí s příspěvkem o významu veřejného prostoru pro svobodnou společnost a jak se na našem prostoru k životu mohou podepsat developerské projekty.

Stávka v Hyundai: dopady a souvislosti

Ke konci roku 2009 proběhla v Čechách nepříliš obvyklá věc - hodinová divoká stávka. V nošovické továrně Hyundai přerušili dělníci spontánně na hodinu práci. Co přinesla pracujícím a co vypovídá o prostředí moderních pracovišť? To vše nám přiblíží skupina Kolektivně proti kapitálu.

PROMÍTÁNÍ

Kruh – portrét demonstrace

Neonacistický pokus o pogrom na litvínovském sídlišti Janov z listopadu 2008 se zřetelně zapsal do vývoje tamní neonacistické scény. K místu hlavního střetu neonacistů s policií přivádí autorka hlavní aktéry listopadových událostí a konfrontuje je s natočenými záběry z demonstrace. Můžeme tak porovnávat pohledy místních Romů, politických zastupitelů, novinářů a v neposlední řadě i členů Dělnické strany v čele s Lucií Šlégrovou a Jiřím Petřivalským.

Squat wars

Po násilném vyklizení Milady a demonstrativním obsazení domu na Albertově se téma squattingu také na chvíli usídlilo v mediálním a veřejném prostoru. Film Jana Hanuše nám pomůže nahlédnout hlouběji do problematiky pomocí přiblížení prostředí 3 bývalých pražských squattů - Milady, Zenklovky a Ladronky.

Fighting Talk

Antifašistická Akce z Velké Británie natočila v roce 1992 dokument, který se věnuje praktickému boji s neofašismem a neonacismem. Film mapuje historii militantního antifašismu na britských ostrovech od tzv. Bitvy na Cable Street z roku 1936 přes oživení pouličního antifašismu v 70. letech po zintenzivnění velkých střetů s neofašisty ze začátku 90. let.

VÝSTAVY

Squaty a autonomní centra

Putovní výstava Československé anarchistické federace obsahuje několik desítek barevných fotografií squatů a autonomních center z celého světa. Výstava se snaží přiblížit smysl obsazování prázdných domů a také jeho historii.

Oběti neonacismu v ČR po roce 1989

Výstava Antifašistické Akce, která byla uvedena v roce 2008 v lidickém památníku, zobrazuje výčet obětí neonacistické agrese v Čechách. Hlavní myšlenkou výstavy je upozornit na neustávající nebezpečí neonacistického hnutí podle hesla: Nacismus koncentračními tábory nezačíná, ale rozhodně jimi končí.

Město na prodej?

Výstava projektu MĚSTO: NA PRODEJ se snaží poskytnout kritiku směru, kterým se v současné době ubírá prostor nejen českých měst. Zabývá se fenomény úbytku veřejných prostorů, sociální segregace, vylidňování center, unifikací, komercionalizací a vystěhováváním určitých skupin obyvatelstva.

Těšit se také můžete na prezentaci workshop na téma sexuální násilí, prezentaci skupiny Alerta, která působí na severočeském sídlišti Janov nebo interaktivní hru - Gender rider, která nás upozorní na genderové stereotypy, které si odnášíme každý díky výchově a hodnotám společnosti.

Na MAY DAY FESTIVALU bude i další doprovodný program. Dětský koutek, loutkové divadlo nebo graffiti stěna. Samozřejmě budete mít možnost se občerstvit jak pitím, tak jídlem, které bude čistě vegetariánské/veganské. V infostáncích anarchistických a antiutoritářských kolektivů se budete moci zeptat na vše, co vás zajímá a získat časopisy, letáky a další materiály.

Jak to vypadalo v roce 2009? Video ZDE

Jak to vypadalo v roce 2008? Video ZDE

Akce je připravována na dobrovolném základě a bez nároku na finanční odměnu pro ty, kteří se na ní podílejí, takže VSTUPNÉ JE SAMOZŘEJMĚ ZDARMA.

Těšíme se na vás.

Antifašistická akce (AFA)

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 28.4. 2010