V Poděbradech byla zřejmě podpálena ubytovna zahraničních dělníků. Zahynul jeden muž

27. 4. 2010

V sobotu asi hodinu před půlnocí vznikl požár v ubytovně na Ostende v Poděbradech, kde byli ubytováni ukrajinští a rumunští dělníci a také někteří organizátoři setkání České konference, které se v Poděbradech konalo od pátku do neděle a jehož se účastnili také autoři Britských listů Přemysl Janýr a Jan Čulík (Jan Čulík odjel do Prahy v sobotu večer).

Jednání České konference se - paradoxně - zabývalo současným marasmem v České republice a úvahami o tom, co proti němu dělat. Je to iniciativa občanů z nejrůznějších míst České republiky.

Ubytovna zcela shořela a zahynul v ní jeden muž.

Jeden z organizátorů České konference svědčí takto:

Od družky správce ubytovny, kde jsme strávili zbytek noci, jsem se dozvěděl o dvou kanistrech od benzínu, jež viděla na vlastní oči při vchodu ubytovny. V době, kdy jsem se tam dostal já, bylo vše už v plamenech. Přesto jsem zřetelně cítil v ovzduší pach benzínu. Zapálen byl únikový východ. Což nemůže znamenat nic jiného, nežli to, že žháři se pokusili o masovou vraždu všech spících lidí (cca 20 zahraničních dělníků).

Právě se dozvídám, že tento útok jeden z lidí nepřežil. Ve spáleništi ubytovny nalezli jeho ohořelé tělo.

Prosím, aby bez ohledu na to, kým jsme, jsme se tomuto zlu postavili a čelili. Neučiníme li to, kým pak jsme?

Opět se dozvídám další zprávu. Policie se přiklání k verzi, že požár si způsobili obyvatelé ubytovny sami.

Zprávu přinesl Server DENÍK.CZ ve své regionálním vydání - Nymbursko ZDE

Já osobně mohu odpřísáhnout to, že jsem osobně cítil zápach benzínu. Konec konců to prohlásilo spoustu přítomných lidí. Uvedl jsem to i na policejní stanici. Osobně jsem slyšel od družky správce ubytovny o dvou kanystrech od benzínu, které viděla venku u ubytovny v prostoru kde budova začala hořet.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 27.4. 2010