Britská vláda důrazně popřela, že by předem věděla o vraždě činitele Hamasu

20. 2. 2010

Británie důrazně popřela, že by byla předem informována o plánu izraelské rozvědky Mossad zavraždit v Dubaji vysokého činitele organizace Hamas. Britská vláda zuřivě poukázala na to, že se Izrael snaží zbavit se viny za tuto vraždu tím, že se do skandálu pokouší zatáhnout i jiné země.

Britské vládní zdroje odmítly jako "nesmysl" zprávu, podle níž prý izraelská tajná služba předem Británii varovala, že vzniknou komoliakce v důsledku tajného používání britských pasů při blíže nespecifikované "zahraniční operaci" - při vraždě velitele Hamasu Mahmouda al-Mabhouha.

Činitelé britské vlády si stěžovali na dezinformace, pocházející z proizraelských zdrojů, které citoval v pátek britský list Daily Mail, podle niž bylo britské ministerstvo zahraničí předem informováno, i když jen mlhavě, že se "připravuje politická vražda". Informaci z Daily Mail široce citoval izraelský a arabský tisk.

"Tvrzení, že britská vláda o této vraždě věděla předtím, než k ní došlo, je stoprocentně nepravdivé, včetně zneužití britských pasů," zdůraznil mluvčí britského ministerstva zahraničí.

Jeden z šesti Britů, žijících v Izraeli, zmizel, údajně se skrývá. Britské velvyslanectví v Tel Avivu se spojilo s pěti ostatními Brity a nabídlo jim nové pasy namísto těch, které zveřejnila dubajská policie. Jména a čísla na původních britských pasech jsou totožná s těmi, které zneužili tajní agenti. "Vydání nových pasů sníží pravděpodobnost, že by jejich nositelé mohli být zatčeni," konstatoval mluvčí britského velvyslanectví v Tel Avivu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010