Niger hlásí převrat, prezident Tandža internován

19. 2. 2010 / Josef Brož

Převrat v Nigeru, oznámily včera vpodvečer agentury, které citují anonymní a diplomatické zdroje. Někteří píší pouze o "pokusu o převrat". Podle některých informací zahynulo při přestřelkách povstalců, které vede důstojník Amadu Harun až pět vojáků a desítky jich bylo zraněno. Prezdient Mamadu Tandža byl internován. Prezident Mamadu Tandža, který v Nigeru vládl 35 let, se pokusil koncem roku prodloužit svůj mandát o další tři roky. To vyvolalo v zemi zvýšené napětí.

Celá akce měla začít odpoledne po 13. hodině. Tehdy se ozvaly i první výstřely, někteří hovoří i o použití těžkých zbraní. Do rukou povstalců mělo kromě prezidenta padnout i další ministři, kteří se sešli ve čtvrtek odpoledne na speciálním zasedání. Pučisté vnikli do prezidentského paláce, kde se odehrávalo zvláštní zasedání za přítomnosti prezidenta Mamadu Tandžy. Zelené barety neutralizovaly obránce prezidentského paláce.

Povstalci zrušili ústavu a další instituce, oznámil v televizi plukovník Gukoje Abdul Karimu, mluvčí Nejvyšší rady obnovy demokracie. Vládní rozhlas začal vzápětí hrát vojenské pochody.

Letecká přeprava do hlavního města Nieamey byla vzápětí zrušena: francouzské aerolinie, které zajišťují dopravu čtyřikrát do týdne, dnes odpoledne přistály v sousední Burkina Faso. Niger, západoafrická země, sousedí s dalšími státy: vedle Burkina Faso také s Kamerunem, Alžírskem a Libyií.

Země je bohatá na nerostné suroviny, zejména uran, kterého dosud využívala francouzská společnost Areva. Ta byla dříve vedoucími autoritami obviňována z podpory opoziční tuarežské rebelie.

Uran byl objeven v Nigeru koncem 50. let, když byla země ještě francouzskou kolonií. Puč který stál život několika lidí, je veden důstojníkem Amadu Harounem. Média přinášejí první svědectví: Le Monde, RFI a BBC zastihla některé představitele režimu po telefonu.

Monde - TF1 News: Coup d'Etat au Niger, les Français invités à rester chez eux ZDE

Le Monde: Coup d'Etat au Niger : le président arrêté et la Constitution suspendue ZDE
RFI: Tentative de coup d'Etat au Niger ZDE
NYT: Palace in Niger Is Attacked by Soldiers ZDE
BBC: Niger leader Mamadou Tandja held after military coup ZDE
SME.sk : V Nigeri prebieha vojenský puč ZDE
ČT24: Převrat v Nigeru: Prezident v zajetí armády a tanky v ulicích ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010