Věda žije!

18. 2. 2010

tisková zpráva Fóra Věda žije!

Premiér Jan Fischer požádal Českou konferenci rektorů, Radu vysokých škol, Akademii věd ČR a Svaz průmyslu a dopravy, aby nominovali své kandidáty do RVVI. Oslovené organizace to učinily. Kromě Akademie věd ale zamítly premiérův návrh, aby se uskutečnilo oficiální veřejné slyšení kandidátů. Fórum Věda žije! pokládá tento postoj za nepřijatelný. Členství v RVVI je významná a zodpovědná veřejná funkce. Fórum je přesvědčeno, že novináři, veřejnost i vědci mají v demokratické zemi plné právo seznámit se s názory kandidátů ještě před jejich jmenováním.

Z tohoto důvodu pořádá Fórum Věda žije! veřejné slyšení "Vize pro českou vědu", kam byli pozváni všichni kandidáti nominovaní do RVVI, významné osobnosti české vědecké obce, politici a novináři. Slyšení je otevřené odborné i širší veřejnosti. Účelem diskuze je vytvořit prostor, v němž kandidáti představí svou vizi vědní politiky a získají k ní zpětnou vazbu. Kromě nominovaných účast také přislíbili Rudolf Zahradník, Ivan Wilhelm, Vladimír Mlynář, Michal Frankl, Jiří Pospíšil, Ondřej Liška a další. Akce proběhne v pondělí 22. února v Divadle Archa (Na Poříčí 26, Praha 1) od 16 do 18 hodin. Zájemci se mohou registrovat na ZDE. Pro novináře není registrace nutná.

Tato debata je součástí dlouhodobé snahy Fóra Věda žije! zprostředkovat dialog vědců s veřejností a politiky a zprůhlednit rozhodování v otázkách řízení vědy. "Veřejná kontrola je klíčová. Bez ní bude obměněná RVVI opět jen bojištěm pro prosazování skupinových zájmů, nikoliv sborem zodpovědných osobností, kterým jde o českou vědu jako celek," říká Martin Krummholz, předseda občanského sdružení Fórum Věda žije!

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 18.2. 2010