Londýnská policie, používání policejních provokatérů, totalitní tendence a jak na to reaguje politika

19. 2. 2010 / Jan Čulík

Případ, který popisuje Karel Dolejší, není příliš dobře dokázán. Ze zveřejněných videí podle mě nevyplývá nic, nevidíme ani, kdo je provokatér, a hlavně nemáme důkazy, že je to skutečně policista. V těchto případech je nutno citovat nejen stížnost (na stížnosti se v Británii odpovídá), ale i odpověď od britské Nezávislé komise pro vyšetřování praktik policie (v ČR taková instituce neexistuje), případně další reakce úřadů, politiků a parlamentu.

Závažnějším, protože dokázaným, případem se však systematicky během roku 2009 opakovaně zabývaly týdeník Observer a deník Guardian. Liberálnědemokratický poslanec, který byl na londýnské demonstraci proti zasedání skupiny G20 Tom Brake jako právní pozorovatel, byl spolu s novinářem z Guardianu Paulem Lewisem chycen policií do mnohahodinové pasti, tzv. "kettle" (konvice na čaj), do níž londýnská policie uzavírá na mnoho hodin demonstrující.

Toma Braka upozornili demonstranti na dva civilisty, kteří v davu házeli na policii lahve a vybízeli ostatní, aby dělali totéž. Když demonstranti varovali okolostojící, že muži házející lahve jsou policejní provokatéři, poslanec Tom Brake viděl na vlastní oči, jak muži z hermeticky uzavřeného prostoru, v němž byli drženi demonstranti, zmizeli, tím, že se kordonu policistů prokázali nějakou průkazkou.

Tom Brake si na to stěžoval nezávislé komisi pro vyšetřování praktik policie. Poslanec Brake je členem vlivného parlamentního výboru dohlížejícího na ministerstvo vnitra a své svědectví v květnu 2009 přednesl i tam.

Nezávislá komise pro vyšetřování policejních praktik (IPCC) konstatovala, že obdržela 256 stížností na chování policie během protestů proti shromáždění G20. Z nich se 121 protestů týkalo použití síly policií, 75 protestů se týkalo policejní taktiky. IPCC uvedla, že nedostala žádné stížnosti o tom, že by policie využivala agentů provokatérů. Mluvčí Metropolitní policie uvedl: "Nikdy takovým způsobem policisty nepouživáme a v žádném případě takovou praxi netolerujeme." ZDE

Při zasedání parlamentního výboru pro lidská práva, které hodnotilo chování londýnské policie během protestů G20, bylo zaznamenáno, že někteří policisté se chovali násilně a skrývali svá identifikační čísla, aby je veřejnost nemohla identifikovat. ZDE. Při zasedání svědčil o tom, že viděl policejní provokatéry pronikat za policejní kordon poté, co se prokázali průkazkami, i poslanec Tom Brake. Náměstkyně londýnské policie Sue Sim se rozčílila, když kritikové použili výrazu "konvice" pro zadržování demonstrantů v hermeticky uzavřeném prostoru. "Hlasem, který mi připomněl doby, kdy jsem byl ve škole, nám řekla, že bychom neměli tohoto termínu používat, protože ho policie nepoužívá, a demonstranti nebyli uzavřeni do konvice, byli 'neutralizováni'", píše reportér Marc Valée v deníku Guardian ZDE.

Ve výboru vystoupil též jiný vysoký policejní šéf, Chris Alison, který podle reportéra konstatoval: Policejní práce při protestech G20 byla správná, špatně se chovali demonstranti, velmi špatně se chovala média a pár špatných policistů z podpůrné jednotky Territorial Support Group bude tvrdě potrestáno, pokud se zjistí, že se něčeho dopustili, a s námi v regulérní policii to nemá nic společného. Chris Allison také prý netuší, že by policie jakkoliv zadržovala novináře. Tady je odkaz na videozáznam, pane Alisone, vzkazuje mu reportér Marc Valée a zdůrazňuje, že velmi očekává konečnou zprávu parlamentního výboru pro lidská práva v této věci. Dodává zhrzeně, že vysocí policejní činitelé jsou politikové a že si policie stejně vždycky bude dělat, co chce.

Liberálnědemokratický poslanec Tom Brake však hovořil veřejně o tom, že viděl policejní provokatéry na loňské dubnové demonstraci při mnoha dalších příležitostech, například i na výročním sjezdu britské Liberálnědemokratické strany. Neměl jsem dnes ráno čas prohlížet záznamy britského parlamentu či hledat dokumenty britské policie, ale je zjevné, že případ se řeší veřejně a politicky, a to na nejvyšších místech, i když se jistě policie bude snažit negativní dopady poslanecké kritiky neutralizovat. Důkazy o tom, jak poslanec Tom Brake v této věci neustále dělá vlny, najdete, když si zadáte do vyhledávače v deníku Guardian v uvozovkách jméno tohoto poslance: "Tom Brake".

Myslím tedy, že je velký rozdíl mezi tímto případem v Británii a policejním rozehnáním demonstrace Dělnické strany tento týden v Brně, kteréžto porušení zákona nikdo neřeší, žádní čeští poslanci nevznášejí parlamentní interpelace a česká média mylně píší o nepovolených demonstracích.

Nesouhlasím s argumentací Karla Dolejšího a Štěpána Kotrby, že protizákonné potlačování demonstrací či policejní zneužívání moci, třeba v Británii, není projevem totalitních prvků státu. Je to projevem totality. Je velmi důležité, jak na to systém reaguje. V Británii možná systém reaguje na svědectví o používání policejních provokatérů nedokonale, ale přesto relativně razantně. (Nemám žádné iluze, že i v Británii existuje mnoho činitelů ve státní správě, kteří by velmi rádi prosazovali totalitní tendence, a často se jim to daří: Dá se tomu zabraňovat jen systematickou ostražitostí veřejnosti, v součinnosti s poslanci a nezávislými médii). V ČR na protizákonně potlačované demonstrace nereaguje stížností skoro nikdo a nikde a je to podle mého názoru silnějším projevem totalitních tendencí státu než situace v Británii. Dojem, že stát má vždycky pravdu a správné jsou jen názory vyjadřované v mainstreamových médiích bohužel podle mého názoru dále prohlubuje i soudní zákaz Dělnické strany.

¨ Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 19.2. 2010