Brit popravený v Číně za pašování drog o sobě tvrdil, že zorganizoval londýnské teroristické útoky z července 2005

3. 1. 2010

Akmal Shaikh, londýnský taxíkář, kterého nedávno popravila Čína za pašování drog, se "choval jako blázen". Vyplývá to z rozhovoru, který poskytla jeho jednatřicetiletá dcera Leilla Horsnell týdeníku Sunday Telegraph. Uvedla, že nechápe, proč čínské úřady odmítly provést lékařské zhodnocení mentálního stavu jejího otce.

Horsnellová svědčila o tom, že ona i její dva sourozenci byli zvyklí na to, že se jejich otec, Akham Shaikh, měl ve zvyku chovat iracionálně, "jako blázen".

Když v červenci 2005 jejich otec rozeslal na všechny strany esemesky, že to byl on, kdo zorganizoval teroristické útoky v Londýně - což vyvolalo policejní vyšetřování - rodina s ním rozvázala veškeré styky, protože jako muslimové nebyli schopni omluvit jeho jednání.

"Jako dítě si pamatuju, že vtipkoval, smál se a byl sebevědomý," řekla Horsnellová. "Avšak on nebyl dostatečně zralý na to, aby se dokázal postarat o rodinu. Byl jako dítě, občas byl mentálně úplně nepřítomný. Když jsem ho viděla naposledy, měl podivné nápady, tvrdil, že chce založit leteckou společnost."

Shaikh byl v Číně odsouzen za propašování 4 kilogramů heroinu - v kufru kohosi, koho skoro vůbec neznal. Předtím měl Shaikh neustálé finanční potíže, musel se zodpovídat před zaměstnaneckým tribunálem za to, že sexuálně obtěžoval jednu zaměstnankyni, a nakonec opustil manželku, přestěhoval se ke své polské sekretářce, s níž má dvě malé děti, a odstěhoval se do Polska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009