POZNÁMKA NA OKRAJ:

O trestu smrti, neboli Stručná úvaha nad zločiny

31. 12. 2009 / Uwe Ladwig

V Číně bylo r. 2008 popraveno prý nejméně 1 780 osob. Počet popravených lidí za rok 2009 je ovšem zatím neznámý. Ví se, že k nim patří britský, údajně duševně chorý pašerák drog Akmal Shaikh. Jan Čulík v BL upozornil zajímavým způsobem, že tento Evropan zřejmě není jediný duševně nemocný člověk, který byl v Číně odsouzen a popraven i přes své onemocnění. Štěpán Kotrba přivítal tento trest smrti i jeho provedení. Že ale takové malé "Endlösung" (konečné řešení) může být nejen v případě duševního onemocnění pachatele problematické, o tom něco v téhle poznámce...

Měl bych asi přiznat, že v důsledku svého vážného onemocnění vím dost o konečnosti života, ale také, že smrt pro někoho může znamenat osvobození od jeho pozemského osudu. Když ale čtu o tom, jak mnozí navrhují, byl znovu zaveden trest smrti, mám dost nepříjemný pocit, že by to chtělo asi hodně lidí, ačkoliv proti tomu existují některé dost vážné důvody. Nejzávažnějším argumentem proti trestu smrti je nevratnost takového rozsudku po jeho vykonání. Myslím v té souvislosti nejen na hrozbu justičního omylu, ale i na možnost záměrné manipulace důkazů, a to nejen z politických, ale i z jiných kriminálních důvodů.

Jinak má Kotrba ve svém článku ovšem pravdu. "Popravit pašeráka či obchodníka s heroinem není zločin", alespoň ne v zemích, v nichž je to tak právně zařízeno. Otázkou ovšem pořád zůstává, zda byl dotyčný britský odsouzenec řádně při smyslech. Jinak je to také asi s Kotrbovým tvrzením, že trest smrti je "výstrahou pro přeživší" -- neznám žádné důkazy, které by prokazovaly, že to tak funguje. Možná, že v případě pašeráctví drog by se jen zvýšily náklady na jejich převoz, ale i to je nejisté a mělo by to asi jen krátkodobý efekt.

Když Kotrba požaduje, aby se přemýšlelo o opětném zavedení trestu smrti v Evropě, jmenuje některé případy, ale z mně neznámého důvodu vynechává "normální" vraždu. Zmiňuje se v BL o obchodu s drogami, bakteriologickými a jaderným materiálem, o únosu dopravního prostředku či člověka, obchodě s lidmi a o sexu s dětmi. Podle "Welt Kontakt" z 30. 12. 2009 existuje v Číně dokonce sedmdesát různých důvodů, pro něž může být viník a v případě soudního omylu či manipulace i zcela nevinný člověk popraven. Z toho důvodu se ke Kotrbově seznamu ani nechci vyjadřovat, ale napadá mě v té souvislosti Umar Farouk Abdulmutallab, který se naštěstí bez úspěchu pokusil vyhodit o Vánocích do vzduchu americké letadlo. Co myslíte, že by tenhle kluk teď víc uvítal, být do konce života vězněn v Americe, anebo rychle umřít a stát se tak mučedníkem, ačkoliv vlastně selhal, a tím svou pověst napravit? Nejsem si jistý -- ale co si o tom myslíte vy?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009