Dopis Petru Duhanovi, adresát: Český rozhlas

Omletá klišé Radka Kubička

31. 12. 2009 / Jindřich Bešťák

Vážení v Českém rozhlase, pane řediteli, pane Duhane.

Tento úvod jsem doplnil dnes 31. 12. 2009, když se mi moje malá glosa vrátila po "úspěšném doručení" jako nedoručená. Tak to zkusím jinak.

S Vámi, pane Duhane, jsem již takto komunikoval a setkali jsme se i osobně v ČRo 6. Měl jsem z vás tehdy po těch 20 minutách dobrý pocit. Ale to není pro inteligentního člověka, navíc v dané branži, problém, takto zapůsobit. Nicméně - "Nic v dobrým, nic ve zlým..."

Osobně Vám, pánové, dnes rád popřeji i dobré zdraví a jako posluchač si přeji více, mnohem více, objektivního zpravodajství jako veřejnoprávní a placené služby nám, posluchačům a občanům, možná více ve stylu BBC a těch lepších médií na západ od nás (ačkoli dnes už ale možná ani neplatí to, západ - náš vzor), píše Jindřich Bešťák.

Včerejší "rychlý" textík:

Rozhlas je pro nás stále jeden z nejvýznamnějších médií, jakkoli máme internet, samozřejmě televizi, a čteme ...!!

Radiožurnál pouštíme hlavně na ranní, a tu a tam i na denní, zprávy. Preferujeme však Prahu a Vltavu.

Já osobně jsem již delší dobu velice nespokojen, až po jisté znechucení, převládající jednobarevností a tendenčností vaší publicistiky (ano, jistě máte argumenty, že to tak není).

Jste však v publicistice občas něco jako ten bulvár, skoro póvl, který v tomto směru představuje např. MfD. Nezapomeňte však, že si vás platíme také my, posluchači různých společenských vrstev, lidé různých názorů a životních zkušeností.

Např. dnes (30.12.) komentář p. Radka Kubička ke stěžejním událostem roku 2009 - omletá klišé (i když p. R. Kubičko není zřejmě špatný novinář).

Taková paušální a zavádějící tvrzení, že na pád Topolánkovy vlády doplatili především občané ČR. Měl by specifikovat jací občané. Proč nepřizvete také někoho z jiného myšlenkového okruhu - nemusí to být nutně novinář či politik (nemáme nakonec při vší té bídě lepší vládu pod vedením pana ing. statistika?). To se mnohým nehodí, že?

Já to tak rozhodně nevidím, že jsme doplatili na pád Topolánkovy vlády, NAOPAK, a je tristní, že tu člověk musí uvádět, že není "komunista" (co to je??), není v žádné "lžipartaji", mám VŠ a jsem pro demokracii.

Ta tady ovšem už dlouhou dobu hořce pláče. A vy nám to tu lakujete, tak jako kdysi média před rokem 1989, jakousi normalizační propagandou. Na to vám jako posluchač, a jistě nejsem sám, z vysoka.... A co mě dost štve, je to systematické oblbování lidí stylem, že 100x opakovaná lež , nebo polopravda, se stává pravdou. Konkrétně třeba - jak se tu zhroutil - KOMUNISMUS. ŽÁDNÝ, ale opravdu žádný komunismus tu nikdy nebyl. To vám vysvětlí kdejaký politolog, nedávno to správně analyzoval i mladý student politologie.

OBLBUJETE a to nás hodně štve! Nejsme všichni ještě promodralí "OVČANÉ", jako ty alpské krávy v jedné reklamě.... To by bylo vaše novinářské blaho a cíl, nebo ne...? Nejsme ani zvlášť prooranžovělí nebo prorudlí, chceme být normálními myslícími lidmi! To je žádoucí, nebo spíše nežádoucí?

Takže, jak vidíte, moc vás neberu. Možná jsem trochu zvědav na nového redaktora Radiožurnálu, ale pochybuji, že to bude víc, než jen nějaká ta kosmeticko-akustická změna.

Už mě to teď přestalo bavit, jistě však máte různých podobných reakcí více. Nebýt posledních slušnějších rozhlasových stanic, tak neplatím a končím.

Mějte se.

Mgr. Jindřich Bešťák, občan ČR a EU

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009