Vyvolávají americké války v zahraničí domácí teroristické hrozby?

30. 12. 2009

KD│ Vytvářejí války v Iráku a Afghánistánu domácí teroristické hrozby? Potenciální katastrofa představovaná Nigerijcem pokoušejícím se vyhodit o Vánocích do vzduchu americké letadlo nás donutila čelit této otázce, píše Katrina vanden Heuvel v The Nation.

Jak nedávno informovaly New York Times, roste počet důkazů o tom, že války v Iráku a Afghánistánu způsobují radikalizaci mladých muslimů ve Spojených státech, kteří jsou rozzlobeni kvůli vojenské okupaci muslimských zemí a zabíjení nevinných muslimských občanů. Existují oprávněné obavy, že to může vést k k posilování etnického cítění, ale já si myslím, že poučení zní, že potřebujeme co nejrychleji ukončit okupaci Iráku a Afghánistánu a vyzvat k ukončení permanentní války s islámskými teroristy.

To co je nyní potřeba nejsou stranické boje o to, zda Obamova administrativa udělala dost pro prevenci teroristických útoků před střelbou v texaském Fort Hood. Místo toho bychom se měli ptát, zda naše přehnaná reakce na zločiny proti lidskosti z 11. září - včetně zahájení nekonečné "války" proti terorismu - náhodou naši bezpečnost spíše nepodvrátila. Americká bezpečnost bude lépe zajištěna rozumnými protiteroristickými opatřeními a domácími obrannými opatřeními, včetně zpravodajské spolupráce policejních expertů a pohraniční kontroly.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 30.12. 2009