John Major: Blairovo vysvětlení invaze do Iráku je nedostatečné

2. 1. 2010

Bývalý britský konzervativní premiér John Major odsoudil jako "nedostatečné" ospravedlnění Tonyho Blaira, proč prý bylo nutno zaútočit na Irák. John Major kritizoval způsob Blairova vedení války i jeho prezentaci nutnosti invaze v březnu r. 2003. John Major zdůraznil, že že Chilcottovo vyšetřování irácké války vyvolává vážné otázky o důvodnosti invaze. "Vzniká podezření, že tohle celé bylo o změně režimu a nikoliv o zbraních hromadného ničení," řekl John Major v rozhlase BBC.

Bývalý britský konzervativní premiér John Major odsoudil jako "nedostatečné" ospravedlnění Tonyho Blaira, proč prý bylo nutno zaútočit na Irák. John Major kritizoval způsob Blairova vedení války i jeho prezentaci nutnosti invaze v březnu r. 2003. John Major zdůraznil, že že Chilcottovo vyšetřování irácké války vyvolává vážné otázky o důvodnosti invaze. "Vzniká podezření, že v té věci šlo o změnu režimu, nikoli o zbraně hromadného ničení," řekl John Major v rozhlase BBC.

Major také podtrhl, že chce vědět, zda britská vláda měla informace o pochybnostech o existenci iráckých zbraní hromadného ničení před útokem na Irák. Pochybnosti o motivaci útoku na Irák podle Johna Majora poškodily důvěru v britský politický systém daleko více než skandál ohledně neoprávněných diet britských poslanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009