Globální válka s neviditelnými spoďáry

31. 12. 2009

KD│ "Válka" proti terorismu neexistuje. To co zahájil George W. Bush a na čem Barack Obama trvá je něco jiného. Nespadá to pod tento pojem, pokud válkou myslíte provádění samozřejmostí a prohledání spodního prádla vysoce podezřelého leteckého pasažéra, abyste zjistili, zda tam nemá zašity výbušniny. Pokud by Umar Farouk Abdulmutallab svůj náklad strčil do bot, chytili bychom ho, protože o to už se před ním pokoušeli jiní, avšak naše vláda byla příliš zaměstnána zbytečnými konvenčními válkami a vývojem protiraketových systémů, než aby předpokládala takovýto primitivní dopravní systém, napsal pro Truthdig Robert Scheer.

Spodní prádlo nacpané výbušninami - oblečené leteckým pasažérem, který byl v minulosti označen za potenciálně nebezpečného fanatika, letenku zaplatil hotově a neměl prohledaná zavazadla - je příležitostnou teroristickou zbraní, která mohla na Štědrý den prorazit díru v trupu letadla detroitské společnosti Northwest Airlines na letu 253 a zabít stovky nevinných. Ale nejde přitom o zbraň, které by se dalo účinně čelit rozmístěním stovek tisíc příslušníků amerických bojových sil. Nemohla být zneškodněna ani letouny, ponorkami a raketami z našeho studenoválečnického arsenálu v ceně stamilionů dolarů, součástmi našeho ročního obranného rozpočtu, který je po opravě o vliv inflace vyšší než kdykoliv v posledním půlstoletí.

V reakci na únosce z 11. září vybavené výzbrojí v ceně přinejhorším pár set dolarů jsme věnovali peníze, a co je ještě důležitější, pozornost, konvenčním vojenským odpovědím, zatímco jsme zanedbali složitou policejní práci, zpravodajské hodnocení a civilní technologii nezbytné ke zmaření domácích útoků. Ano, existují zahraniční zločinci, proti nimž brojil prezident Bush, kteří nás chtějí poškodit. Ale jsou často produkty těch nejlepších západních vzdělávacích institucí, které, jak ukazují příklady od hlavních únosců z 11. září - hamburské skupiny - až k inženýrovi z posledního incidentu, jenž vystudoval elitní londýnskou University College, se snadněji pohybují v urbánních západních společnostech než po afghánských vesnicích...

"Systémové selhání" národní bezpečnosti, o němž prezident Obama hovořil v úterý, vyplývá ze samotné metafory války, z předpokladu zavedeného spolu s Bushovou iracionální invazí do Iráku a uchovaného v Obamově afghánské eskalaci, že terorismus je spíše vojenskou než kriminální hrozbou. Teroristé však nejsou povstaleckými bojovníky zakořeněnými ve své domovině jako Talibán a zbytky iráckých vzbouřenců, které lze porazit na konvenčním bitevním poli.

Jsou to spíše kosmopolitní vykořenění násilníci odcizení jakékoliv domovině a schopní se snadno pohybovat po světě, téměř vždy vybavení platnými pasy, vízy a penězi, kteří využívají naší neschopnosti důkladně vyhodnotit zpravodajské údaje. Mohou počítat s našimi vysokými vládními úředníky ignorujícími varování, jako to udělal Bushův Bílý dům před 11. zářím, nebo poplach vyvolaný dobře informovaným a oprávněně znepokojeným otcem nigérijského bankéře.

Předcházení teroristickým útokům na Spojené státy nemá co do činění s okupací ohromných území nebo získáváním hlav a srdcí zaostalých vesničanů, jež nesprávně zobrazujeme coby představitele Říše zla, tak jako jsme to dělali ve Vietnamu a jak to nyní děláme v Afghánistánu. To co potřebujeme je chytrá policejní práce vedoucí k dopadení těchto vysoce mobilních fanatiků, která začíná včasnou četbou a následným jednáním v souladu s aktuálně dostupnými zpravodajskými údaji. Vyžaduje detektivy s mozky, nikoliv generály vybavené palebnou silou...

Naše stíhačky a bombardéry navržené k proražení sovětské obrany, jež nebyla nikdy vybudována, představují ubohého soupeře neviditelných teroristických spoďárů.

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009