USA stupňují válečné přípravy proti revoluci v Latinské Americe

3. 8. 2009

KD│ Americké ministerstvo zahraničí a hunduraská junta veřejně vyhlásily, co mnozí z nás již vědí: Vojenský převrat z 28. června nebyl zaměřen jen proti honduraskému prezidentovi Manuelu Zelayovi, ale také proti Venezuele a probíhající revoluci v Latinské Americe, napsal Federico Fuentes na serveru Green Left Weekly. Tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Phillip Crowley 20. července vyjádřil "naději", že Zelaya nyní chápe, že pokud jde o "volbu modelu vlády a modelového lídra pro země v regionu", USA věří, že "současné vedení Venezuely nebude takovým modelem". "Pokud je toto lekce, kterou si prezident Zelaya z této epizody odnesl, tak to bude dobrá lekce." V ten samý den se ve stejném smyslu na adresu Venezuely a ALBA vyjádřila i náměstkyně ministra zahraničí honduraské junty Marta Alvarado. ALBA představuje regionální blok latinskoamerických a karibských zemí kombinujících obchodní dohody založené na principu solidarity a koordinovanou politickou intervenci do regionální politiky.

ALBA v odpovědi na globální ekonomickou krizi denuncovala kapitalistický systém a prosazovala radikální opatření s cílem přesunout břemeno krize na kapitalistické elity, které ji vytvořily, nikoliv na dělníky a chudinu. Tento program ovšem pro upadající impérium představuje výzvu. Honduraský puč ukazuje, že se USA jsou ochotny opět uchylovat i k vojenským prostředkům "řešení" problému. V tomto století už nejde o žádnou novinku: Dva pokusy o puč už selhaly (Venezuela v roce 2002, Bolívie v roce 2008) a jeden uspěl (Haiti v roce 2004). Avšak s rozšiřováním této strategie se zvyšuje nebezpečí vzniku regionálního konfliktu.

Kolumbie, která v březnu 2008 bombardovala ekvádorské území, právě otevřela dveře ke zřízení pěti nových amerických základen na svém území. Došlo k tomu jen několik dní poté, co se USA začaly stahovat ze základny v Ekvádoru, odkud je vypověděl prezident Rafael Correa. Současně se zesiluje propagandistická kampaň proti Venezuele, která je údajně "narkostátem" chránícím guerilly a zločinecké organizace.

Byl prezentován videozáznam ukazující šéfa kolumbijské guerilly FARC, jenž prohlašuje, že jeho organizace financovala volební kampaň Raffaela Correy. Přidal se Izrael, který tvrdí, že Hizballáh údajně operuje ve Venezuele nedaleko kolumbijských hranic. Venezuela v odpověď na nové americká základny v Kolumbii zahájila revizi diplomatických vztahů s touto zemí. Bolívie vyzvala ALBA k posílení vojenské integrace a odsoudila země, které na svém území povolují základny USA.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.8. 2009