BRITÁNIE:

Vláda bude zkoumat zaměstnávání univerzitních absolventů zadarmo

3. 8. 2009

Zaměstnavatelé a poslanci zneužívají slabého postavení vysokoškoláků hledajících práci v nynější krizi a nutí je pracovat zadarmo.

Britský vládní inspekční úřad bude zkounmat, zda podniky vykořisťují tisíce absolventů univerzit tím, že jim vnucují během hospodářské krize dlouhodobé "brigády zadarmo". Na letošním Edinburském filmovém festivalu pracovalo letos 400 dobrovolníků zadarmo.

Vládní komise pro nízké platy má začátkem příštího roku doporučit nová zákonná opatření uprostřed znepokojení, že podniky zneužívají nynější vysoké nezaměstnanosti.

Britský deník Guardian k tomu zjistil, že předpisy zřejmě porušují i poslanci. Vláda odhaduje, že neplacení brigádníci odpracovávají v Dolní sněmovně až 18 000 hodin každý týden. Měli by ročně dostávat více než 5 milionů liber minimální mzdy. Každý poslanec má k dispozici fondy pro zaměstnávání asistentů ve výši 104 000 liber ročně.

Znepokojení roste především proto, že letos odchází z vysokých škol velký počet mladých absolventů bez naděje na zaměstnání. Odhaduje se, že podle oficiálních údajů bude v Británii na podzim milion vysokoškolských absolventů bez práce.

Podle Zákona o minimální mzdě musejí brigádníci, kteří pracují - na rozdíl od pouhých pozorovatelů - dostávat plat, avšak je to právně mlhavá oblast a zaměstnavatele zneužívají ochotny mladých lidí pracovat zadarmo. Letos došlo v Británii k podstatnému zvýšení inzerátů na brigády pro mladé lidi, kde se předpokládá, že brigádníci budou pracovat zadarmo, anebo jim budou jen proplaceny výdaje.

Brigády zadarmo hrubě znevýhodňují mladé lidi z jiných než bohatých rodin. Zejména v prestižních zaměstnáních (např. ve sdělovacích prostředcích) se neuplatníte, pokud nejste ochotni nejprve po nějakou dobu pracovat zadarmo. Chudí absolventi si to nemohou dovolit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.8. 2009