Fronty na vstupenky v Karlových Varech v osm hodin ráno

Karlovy Vary:

"Pustíme jen dvacet lidí." - Co se asi stane?

5. 7. 2009 / Jan Čulík

Filmový festival v Karlových Varech jako obvykle v červencových svátečních dnech praská ve švech. Podle dlouholetých festivalových zvyklostí jsou pět minut před představením do sálů vpouštěni na prázdná místa držitelé akreditací, jimž se nepodařilo sehnat vstupenky. Nyní o svátcích je tak před každým představením každý sál obležen desítkami, někdy až stovkami "čekatelů".

◄► Fronty na vstupenky v Karlových Varech v osm hodin ráno jsou dlouhé mnoho desítek metrů - tímto musíte projít, jste-li "obyčejný smrtelník"

Do sálu je tak někdy docela obtížné se prodrat davy čekajících, i když máte vstupenku, a v sobotu večer před jedním představením v karlovarském Divadle málem došlo k vážnému úrazu. V důsledku toho, že mladí pořadatelé, zdá se, nemají základní pořádkový výcvik ani ponětí o psychologii.

Před představením oznámil jeden pořadatel asi dvousetčlennému davu: "Vpustíme do sálu jen dvacet lidí." - Co myslíte, že dav na takové oznámení udělá? Vrhne se, jak se stalo, směrem ke dveřím ve snaze se dostat dovnitř. V takto uměle vyvolané tlačenici byla stržena zemi jedna postarší paní a udeřila se temenem hlavy o kamenný schod.

K takovým incidentům by přirozeně nemuselo docházet, kdyby

  • 1. pořadatelé zajistili před sálem řádné fronty a pořádek mezi čekajícími a
  • 2. kdyby davu neoznamovali, kolik lidí bude do sálu vpuštěno;
prostě jen vpustili po jednom tolik lidí, na kolik je místo, a pak tiše řekli. "Konec."

Mimochodem, jako každoročně se potvrzuje dojem, že tohle je festival hlavně pro pracovníky mezinárodního filmového průmyslu a pro novináře. Obyčejní diváci, kteří si za drahé peníze koupí akreditaci, získávají vstupenky na jednotlivá představení - určitě ve svátečních dnech - v důsledku daleko většího zájmu, než je kapacita - velmi obtížně.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.7. 2009