A co požární předpisy?

7. 7. 2009 / Jan Čulík

◄ Lidé natlačení v přístupovém prostoru po stranách hlediště při promítání ve velkém sále hotelu Thermal v Karlových Varech, pondělí večer. Kdy dojde ke katastrofě?

Jsem poněkud vycepovaný z Británie, a tak, přiznám se, že když sedím mezi snad tisícem lidí (nebo je jich víc?) na karlovarském filmovém festivalu ve velkém sále hotelu Thermal, a všude kolem řad sedadel jsou zablokovány přístupové, a tedy i odchozí cesty ze sálu desítkami na zemi sedících diváků, které pořadatelé vpustili do sálu bez lístku na poslední chvíli, mám dost nedobrý pocit.

Právě jsem před koncem představení vyklopýtal ve tmě z promítání amerického blockbusteru Veřejní nepřátelé, který mě po hodině a půl už přestal bavit (samé střílení a mělo to pokračovat ještě hodinu!) a na odchozí cestě ze sálu sedělo tolik lidí, že jsem se skoro nedostal ven.

Kvůli bezpečnostním protipožárním předpisům by pořadatelé žádné veřejné akce v Británii nedovolili, aby byly odchozí cesty ze sálu blokovány množstvím sedících lidí.

Kdyby skutečně došlo k požáru, ze sálu se lidé včas nedostanou a katastrofa by to byla obrovská.

Hazardování s lidským zdravím se netýká jen velkého sálu v Thermalu, lidé sedí na schodech zcela běžně i v jiných sálech.

Vzpomínám, jak se ve Filmhousu (kinu filmového umění) v Edinburku promítala Brabcova Kytice v přítomnosti režiséra. Sál byl vyprodán a do kina se nedostalo ještě několik desítek osob. Brabec řediteli kina navrhl: "Tak je pusťte dovnitř, ať si sednou v sále na schody," přesně tak, jak je to pochybným zvykem v Karlových Varech. Ředitel britského kina se na něho podíval úkosem: "To v žádném případě udělat nemůžeme, to by bylo hrubé porušení požárních předpisů."

Jaktože to platí v Británii a v ČR ne?

Jednou k tomu požáru dojde a bude to opravdu peklo.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009