Příznivci svrženého honduraského prezidenta stupňují protesty

7. 7. 2009

KD│Příznivci prezidenta Manuela Zelayi v pondělí rozšíli dosavadní protesty a v celonárodním měřítku zablokovali obchodní dopravu, zatímco svržený státní představitel po neúspěšném pokusu o návrat do země míří do Washingtonu na setkání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou, informoval z Tegucigalpy pro AP Will Weissert. Protesty trvají už osmý den a v pondělí se mj. 2 000 demonstrantů shromáždilo přímo u prezidentského paláce. Po nedělním zastřelení devatenáctiletého Isida Obeda Murilla Mencii vzrůstá hněv demonstrantů, kteří se rozhodli změnit strategii a začít místo centralizovaných akcí blokovat hraniční přechody a hlavní dopravní tahy.

Clintonová se má setkat se Zelayou v úterý v rámci úsilí Obamovy administrativy nalézt vhodnou odpověď na honduraský puč. Se Zelayovým úsilím o změnu ústavy nesouhlasí honduraská vláda, armáda, ale ani jeho vlastní Liberální strana. Prezident se během funkčního období posunul dosti vlevo a spolupracoval s venezuelským lídrem Hugo Chavézem. Jeho oponenti se obávají, že pokus o změnu ústavy by znamenal faktický začátek přechodu země k socialismu. Mezinárodní instituce včetně OSN však honduraský puč odsoudily. Hugo Chávez prohlásil, že pučistům údajně pomáhají "Yankeeové", ale nikoliv prezident Obama, jenž je podle jeho přesvědčení "vězněm impéria".

Zatímco Zelayovi v případě návratu hrozí stíhání pro celkem 18 údajných trestných činů, neuplatňování více než 80 zákonů schválených honduraským Kongresem od roku 2006 a "nezákonné" referendum, prozatímní vládě bylo suspendováno členství v Organizaci amerických států (OAS), čelí obchodním sankcím a ztrátě dodávek ropy, zahraniční pomoci a půjček v hodnotě stovek milionů dolarů. Vláda se však domnívá, že po podzimních volbách se situace pomalu uklidní i bez prezidentova návratu.

Celý článek v angličtině:ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.7. 2009