Obama se pokouší zablokovat zveřejnění fotografií týraných vězňů

13. 5. 2009

Prezident Barack Obama se pokusí tento měsíc zablokovat plánované zveřejnění fotografií, na nichž údajně americký vojenský personál týrá vojáky v Iráku a v Afghánistánu. Souhlasil s obavami vedoucích činitelů americké armády, že by zveřejnění fotografií mohlo ohrozit americké vojáky, vysvětlil ve středu mluvčí Pentagonu.

Pentagon plánoval do 28. květně zveřejnit dvě série fotografii, v jedné z nichž je 21 snímků a v druhé 23. Vláda také informovala soud, že "zpracovává a připravuje ke zveřejnění velký počet dalších fotografií.

Americký Civil Liberties Union, který vyvíjí na americkou vládu soudní tlak, aby fotografie zveřejnila, Obamovo rozhodnutí kritizoval.

"Rozhodnutí potlačit tyto fotografie je hluboce neslučitelné s příslibem otevřenosti, který prezident Obama mnohokrát opakoval," řekl právník ACLU Jameel Jaffer.

Nejmenovaný činitel americké vlády uvedl, že je Obama přesvědčen, že činy, zachycené na fotografiích jsou neomluvitelné a plně podporuje jejich vyšetřování i vězeňské tresty, propouštění viníků z armády a další trestní opatření. Avšak prezident si nemyslí, že publicita pro fotografie týrání je produktivní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009