Spojené státy byly zvoleny do Rady OSN pro lidská práva

13. 5. 2009

Spojené státy byly poprvé v historii zvoleny do Rady OSN pro lidská práva. Bushova vláda tuto radu bojkotovala: obviňovala ji, že jsou jejími členy státy se špatnou lidskoprávní pověstí a že je zaujatá proti Izraeli.

Avšak Obamova vláda zrušila tento bojkot. Spojené státy nyní byly jednou z 18 zemí, zvolenou při hlasování ve Valném shromáždění OSN do Rady, která má 47 křesel.

Po hlasování řekla americká velvyslankyně u OSN Susan Ricová, že si americká vláda je vědoma, že má Rada OSN pro lidská práva své nedostatky.

"Zjevně budou vždycky nějaké země, jejichž respekt pro lidská práva není dokonalý," dodala. "My sami nejsme dokonalí, ale zamýšlíme stát v čele, vzhledem k tomu, že americký lid má silnou a zásadní vizi, že je nutno respektovat lidská práva a podporovat demokracii."

Spojené státy byly zvoleny bez opozice 90 procenty hlasů, protože země souhlasí předem, kdo z nich bude kandidovat. Protože jde o volby bez opozice, utlačitelské země se nechávají zvolit do Rady OSN pro lidská práva a pak blokují kritiku svého vlastního chování, tvrdí kritikové.

Obamova vláda oznámila v březnu, že se chce stát členem Rady OSN pro lidská práva v rámci své širší strategie, v jejímž rámci chce vytvořit "novou éru styků" s celým světem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009